Sreda 06.01.2010.
15:44
Fonet

Radmanović: Imamo pravo na referendum

Radmanović je Radiju Slobodna Evropa rekao da je sadašnja priča o referendumu vezana za raniji zaključak Narodne skupštine Republike Srpske da će odbiti svako dalje nametanje koje dolazi od visokog predstavnika.

Tihić: Ništa od referenduma

 

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da u BiH može da se govori o referendumima jer je ona demokratska država, "ali da od toga nema ništa". "Mi smo bili svedoci 90-ih godina raznoraznih referenduma, plebiscita, pa ništa od toga nije bilo, samo je to pogoršalo situaciju i dovelo čak i do nekih sukoba", naveo je Tihić.
Nema govora ni o trećem enitetu, dodao je Tihić u izjavi Radiju Slobodna Evropa i napomenuo da referendumi samo mogu da pogoršaju situaciju.

"Taj zaključak Narodna skupština mora realizovati. Realizacija zaključka znači odbijanje nametnutih rešenja i pozivanje građana da kažu šta misle o tome", objasnio je Radmanović.


To, naravno, ne može biti preko noći, dodao je Radmanović i dodao da na kraju mora doći do referenduma, prvo zato što sve zemlje demokratske u svetu imaju pravo na referendum, pa se to pravo ne može ukinuti narodima u BiH.


Kakvo će pitanje biti postavljeno, to je stvar organa koji donose odluku, stvar zakona, rekao je Radmanović.


On misli da bi u RS trebalo da prođe još jedan period dok se zakon, koji je stari, inovira ili donese novi. Ima još nekih ograničenja, ali videćemo kad će to biti, zaključio je Radmanović.

2024 © - Vesti online