Subota 14.01.2012.
10:53
Srna

SAD: Kosovskom Albancu 45 godina robije za terorizam

Hisen Šerifi

Sud je Šerifija i Jagija u oktobru proglasio krivima za planiranje likvidacija u inostranstvu i pružanje materijalne podrške terorizmu.

Šerifi je osuđen i za planiranje ubistva zvaničnika savezne službe ili radnika te po dve tačke za posedovanje vatrenog naoružanja.

Treći optuženi Muhamed Omar Ali Hasan osuđen je na 15 godina zatvora zbog planiranja pružanja materijalne podrške teroorizmu. Sva trojica su se prethodno izjasnila da se ne osećaju krivim.

Osuđeni su deo lanca za koji tužioci navode da čini osam osoba. Lider lanca, Danijel Patrik Bojd, priznao je krivicu u februaru za planiranje ubistava u inostranstvu i pružanje podrške terorizmu . On još nije osuđen.

Šerifi i Bojd su razgovarali o napadima na bazu mornaričke pešadije u Kvantiku u američkoj državi Virdžinija. Prema podacima tužilaštva, Bojd je preobraćenik u islam koji je obučavan u terorističkim kampovima u Pakistanu i Avganistanu.

Bojd je regrutovao i obučavao druge za odlazak u inostranstvo i pokretanje nasilnog džihada.

U optužnici se navodi da je od novembra 2006. godine do jula 2009. godine Bojd sa ostalima planirao pružanje materijalne podrške teroristima. Ta podršku obuhvata je novac, obuku, prevoz i ljudstvo.

Bojd i većina ostalih uhapšeni su i optuženi u julu 2009. godine. Dvojica Bojdovih sinova, Zakarija i Dilan, priznali su krivicu za planiranje materijalne podrške terorizmu i osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od devet i osam godina.

Naturalizovani američki državljanin Anes Subašić čeka na sudski proces u Severnoj Karolini. Osmi osumnjičeni je američki državljanin Džad Kenan Muhamed za koga američke vlasti veruju da je na slobodi u Pakistanu.

U aprilu 2010. godine, optužena je deveta osoba, kosovski Albanac Bajram Aslani. On je optužen za planiranje ubistava ljudi u inostranstvu i pružanje materijalne podrške teroristima.

Tužilaštvo navodi da je Aslani tražio novac od Bojda i ostalih kako bi ustanovio operativnu bazu na Kosmetu za sprovođenje nasilnog džihada. On je, prema pojedinim izveštajima, na slobodi i nalazi se na Kosmetu.

2024 © - Vesti online