Subota 14.01.2012.
09:34
Srna

U narednom veku "julijanska" Nova godina 15. januara

Razlika između dva kalendara, Gregorijanskog i Julijanskog, sada iznosi 13 dana, a 2100. godine biće povećana za jedan dan, pa će početak 2101. godine Srpska pravoslavna crkva obeležavati 15. januara.

Julijanski kalendar, koji je uveo Gaj Julije Cezar 46. godine pre nove ere, bio je u opštoj upotrebi do 16. veka, a potom je uveden i Gregorijanski kalendar kada je razlika u odnosu na stari iznosila 10 dana.

"Papa Gregorije Trinaesti (Grgur) je 24. februara 1582. godine izdao Bulu kojom je izbrisao tih 10 dana. On, odnosno njegov astronom, izvršio je reformu kalendara da vekovne godine koje se završavaju sa dve nule, budu prestupne samo ako su deljive sa četiri", rekao je astronom Milan S. Dimitrijević za RTS.

On je dodao da je Gregorijanski kalendar danas ustvari građanski kalendar.

Crkve nikada nisu stvarale svoj kalendar već su, kroz istoriju, prihvatale onaj koji im je najviše odgovarao, i sa njim usklađivale svoje praznike i bogosluženja.

"Očekujemo da će jedno od budućih pitanja kojima će se baviti budući Sabor Pravoslavne crkve ili pravoslavnih crkava, biti pitanje ujednačavanja kalendara", izjavio je profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Radomir Popović.

Najprecizniji sistem računanja vremena uspostavio je početkom 20. veka srpski naučnik Milutin Milanković. Prihvatile su ga patrijaršije u Istanbulu i Aleksandriji, kao i Grčka, Rumunska i Bugarska crkva.

2024 © - Vesti online