Petak 13.01.2012.
19:41
Beta

"Blokiraćemo samo ulaz robe na Kosmet"

Ne odustaje: Aljbin Kurti

- Sutrašnji protesti nisu upereni protiv Srba u Srbiji ili na Kosovu, već protiv države Srbije, rekao je Kurti na konferenciji za novinare u Prištini i dodao da će se sutra oko 200 aktivista pokreta brinuti da protest bude miran.

Kurti je optužio Vladu Kosova da nije sposobna i da nema volju da ostvaruje zaključke Skupštine Kosova o reciprocitetu u političkim, ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Srbijom.

"Reciprocitet je vrednost Evropske unije. Zemlje EU se međusobno priznaju i uspostavljaju recipročne odnose. Ne postoji niti jedan primer u svetu gde dve zemlje koje nemaju mirovne sporazume i koje ne priznaju jedna drugu imaju sporazume o slobodnoj trgovini, kao što je to slučaj Kosova i Srbije", kazao je Kurti.

Iz Samoopredeljenja su ranije najavili da će njihovi aktivisti ako bude trebalo svojim telima sprečavati prolaz šlepera i drugih vozila sa srpskim registarskim tablicama koji prevoze robu.

Policija: Nećemo dozvoliti blokadu prelaza


Sa druge strane, policija samoproklamovane republike Kosovo saopštila je da je povodom sutrašnjih protesta pokreta Samoopredeljenje obavila sve pripreme kako bi se obezbedila sloboda kretanja ljudi i robe na prelazima Merdare i Bela zemlja i očuvali javni red i mir.

Policija je navela da neće dozvoliti blokiranje puteva i pristup demonstranata graničnim prelazima niti njihovo blokiranje, kako je najavio pokret Samoopredelenje.

Pripreme koje su izvršene takođe imaju za cilj slobodno odvijanje saobraćaja na putevima, kao i sprecavanje postavljanje prepreka na putevima i graničnim prelazima, navodi se u saopštenju policije.

Pokret Samoopredeljenje je za subotu, 14. januar u 13 časova pozvao građane Kosova da mu se pridruže u blokadi prelaza između Kosova i Srbije, Merdare i Bela zemlja, navodeći da Vlada Kosova nije ispunila zaključke Skupštine Kosova o reciprocitetu u političkim, ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Pored predsednice Kosova, predsednika Parlamenta Vlade i partija vladajuće koalicije protiv blokiranja graničnih prelaza izjasnile su se i sve opozicione partije, predstavnici preduzetnika na Kosovu, šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt i ambasadori zemlja velike petorke akreditovani u Prištini.

2024 © - Vesti online