Petak 13.01.2012.
15:19
Beta

Policija izbacila aktiviste iz kasarne

Pripadnici Vojne i civilne policije iz kasarne su izveli desetak aktivista Društvenog centra iz kasarne u kojoj su organizovali koncerte, pozorišne predstave, umetničke radionice i performanse, zahtevajući da im se u Novom Sadu obezbedi trajni prostor za rad.

Predstavnicima medija nije danas bilo dozvoljeno da uđu u kasarnu, na čijem ulazu je stavljen znak na kojem piše "Ovo je vojni objekat. Zabranjen ulaz".

Nevladina organizacija Građanske inicijative najoštrije je danas osudila izbacivanje aktivista Društvenog centra u Novom Sadu iz kasarne "Arčibald Rajs" koju su koristili protekle tri nedelje za organizovanje kulturnih manifestacija.

"Nasilno isterivanje bez prethodnog dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja između ostalog pokazuje nodostatak iskrene želje da se stvari u društvu temeljno menjaju", navodi ta organizacija.

Slučaj kasarne će, kako se ističe, biti prelomni događaj koji će nam pokazati da li će Novi Sad i dalje biti grad u Srbiji iz koga tradicionalno dolaze pomaci u kulturi i umetnosti, ili će definitivno pasti kao žrtva "pseudo - patriotskog primitivizma".

Građanske inicijative apeluju na gradske, vojne i državne institucije da svoju politiku mira pokažu i promenom karaktera bivših vojnih objekata u objekte kulture i civilnog dijaloga kao što je to urađeno u najvećem broju bivših komunističkih država.

2024 © - Vesti online