Petak 13.01.2012.
12:21
J. Arsenović - Vesti

Demokrate nas gurnule Tomi

Miodrag Linta


Hoćete da kaže da vas je ignorisanje vlasti oteralo u naručje naprednjaka?
- Mi smo jasno kroz saopštenja rekli da politika koju vodi predsednik i Vlada nije u našem, a ni u interesu Srbije. To je politika popuštanja i lažnog pomirenja koja se vodi u nadi da će Hrvatska, kada postane članica EU, biti saveznik Srbije u procesu evropskih integracija. Žrtva te politike su izbegli i prognani Srbi i drugi oštećeni građani Srbije.


Kakvu su obavezu naprednjaci preuzeli prema vašoj Koaliciji?
- Oni će aktivno raditi na realizaciji tri osnovna naša zahteva. To su podrške za ostvarivanje i povratak oduzetih imovinskih i stečenih prava, podrška peticiji izbeglih

Kako se odlučivalo


Koliko je izbegličkih udruženja podržalo predlog da se potpiše sporazum sa SNS?
- Većina, ali ne mogu vam reći koliko sada imamo članica, jer je jedan deo naših udruženja u procesu preregistracije. Sazvaćemo Skupštinu Koalicije i tada ćemo precizno znati broj.
Zašto odluku niste prepustili Skupštini?
- Odluku je donelo Predsedništvo Koalicije i najveći broj članova Predsedništva je glasalo "za".

i prognanih Srba iz Hrvatske koju je podržalo 70.000 potpisnika i podrška zahtevu da Skupština Srbije usvoji Rezolucija o poštovanju ljudskih prava, kao i da se osnuje Fond za pružanje pomoći našoj populaciji.


Na šta ste se vi obavezali?
- Samo na jednu stvar, da ćemo kao krovna organizacija izbegličkih udruženja pozvati sva izbegla i prognana lica i građane Srbije poreklom iz Hrvatske, BiH i Slovenije da na predstojećim izborima glasaju za SNS.


Na taj način izbeglički problem stavljate u službu jedne političke stranke?
- To nije tačno, jer su predsednik i Vlada Srbije tri godine odbijale dijalog sa nama. Imali smo dve mogućnosti - da kažemo "ajde da prekinemo naše aktivnosti, jer eto predsednik i vlada znaju šta je najbolje za nas" ili da uputimo dopis svim poslaničkim gurpama za saradnju, a što smo mi učinili februara prošle godine. Našu delegaciju nije primila poslanička grupa nijedne političke stranke, osim SNS.


Ali izbeglice su različitog političkog opredeljenja, kako možete garantovati da će većina glasati baš za SNS?
- Mislimo da su Krajišnici i drugi oštećenih građani videli da smo molili državne institucije za dijalog, a te institucije čine predstavnici određenih politikih partija. Nisu to vanstranačke ličnosti.


Da li ste na ovaj način zloupotredbili 70.000 ljudi, jer oni nisu ni pomišljali da će na kraju sa njihovim potpisima mahati Vučić?
- Ljudi su, stavljajući potpis za podršku peticiji, iskreno očekivali da će predsednik i

Ma, kakav mandat


Optužuju vas da ste na ovaj način sebi obezbedili poslanički mandat?
- To nije tačno. To nije bio predmet dogovora. Uostalom, lako je proveriti šta piše u sporazumu.

vlada shvatiti njihove probleme ozbiljno i odgovorno, ali do toga nije došlo. Šta smo trebali da radimo?


Da čekate novu vlast, jer izbelički problem je institucionalno i stvar države ...
- Pa mi smo 16 godina čekali smenu vlasti.


A šta ako SNS ne pobedi?
- Verujemo da će široki narodni pokret na čijem će čelu biti SNS, a čiji ćemo i mi biti deo, formirati buduću Vladu Srbije. 

2024 © - Vesti online