Petak 13.01.2012.
03:12
Srna

CG: Usvojen Pretpristupni program

Crna Gora od 2011. godine ima obavezu da Evropskoj komisiji dostavlja Pretpristupni ekonomski program

Crna Gora od 2011. godine ima obavezu da Evropskoj komisiji dostavlja Pretpristupni ekonomski program, kao jedan od najznačajnijih dokumenata koji država kandidat za ulazak u EU priprema u okviru multilateralnog fiskalnog nadzora.

Poseban značaj ovog dokumenta jeste u tome što on predstavlja osnov za kreiranje konzistentne ekonomske politike radi povećanja konkurentnosti crnogorske ekonomije, ublažavanja negativnih efekata novog talasa krize, te uspostavljanja stabilne osnove za dugoročno održivi rast.

Vlada se opredelila za izradu dva razvojna scenarija domaće ekonomije: bazni scenario i scenario nižeg rasta.

Srednjoročna ekonomska i fiskalna politika zasnovana je na projekcijama koje su rađene na bazi ekonomskih kretanja u proteklom periodu i očekivanja na domaćem i međunarodnom tržištu. Fiskalna politika u ovom periodu biće fokusirana na uspostavljanje uravnoteženih javnih finansija i opadajućeg trenda javnog duga.

U delu Programa koji obrađuje strukturne reforme prikazane su osnovne smernice dosadašnjeg razvoja i budući planovi i aktivnosti u ovoj oblasti. U okviru realizacije plana očuvanja i razvoja putne infrastrukture, Vlada je donela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za rekonstrukciju magistralnog puta Ulcinj - Sukobin, dionica Krute - Vladimir.

S obzirom na visoku frekvenciju saobraćaja na ovom pravcu i njegov ukupan značaj za građane i privredu, projektom je predviđena temeljna rekonstrukcija deonice Krute - Vladimir u dužini 4 750 metara da bi ona nakon toga bila moderna saobraćajnica, koja zadovoljava sve standarde za nesmetano i bezbjedno saobraćanje.

2024 © - Vesti online