Četvrtak 12.01.2012.
17:08
Vestionline

"E-novine" o "Vestima": Slava u čast genocida

Zajedničko lomljenje slavskog kolača ponovo u Hagu

VESELI SE, KUĆNI DOMAĆINE: Okupljeni oko česnice koju su sami pripremili i svog duhovnika, roterdamskog protojereja Vojislava Bilbije, haški pritvorenici su proslavili slavu Svetog Stefana, obeleživši ujedno i dvadeset godina postojanja Republike Srpske.


KAKO JE KOLAČ DOŽIVEO PRELOM: Čast da prelomi slavski kolač imao je nekadašnji komandant vojske RS, Ratko Mladić, koji je to učinio u društvu prvog predsednika Republike Srpske, Radovana Karadžića.

DUHOVNA EREKCIJA: Tokom duhovnog obreda obnovljena su sećanja na sve one koji su učestvovali u borbama u stvaranju RS, te odata čast palim srpskim borcima tokom rata u BiH.

KAD ZASVIRA HAŠKA VIOLINA: Prota Voja Bilbija je zatim još jednom svojim umećem na guslama "haškoj violini" zadivio, ne samo okupljene pritvorenike, nego i čuvare zatvora Tribunala u Hagu.

SREBRO ZA MILETA: Zanimljivo da je srebrni novčić od 50 dinara sa likom kralja Petra Drugog, koji se nalazio u česnici, pripao Miletu Mrkšiću.

VREDNE RUKE, SLATKE MUKE: U pripremi slave pomogle su i vredne ruke domaćica iz parohije Svete trojice u Roterdamu, koje su tradicionalno pripremile trpezu za slavu u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

* Ovu ljubavnu poeziju u česnici prenosimo u sheveningenskom originalu, bez ispravki

A kako su Vesti zaista pisale pogledajte OVDE!

2024 © - Vesti online