Četvrtak 12.01.2012.
09:33
Vestionline

Ameri urinirali po mrtvim Talibanima

Na snimku se vide četvorica muškaraca u vojnim uniformama kako uriniraju na tri beživotna tela muškaraca. U pozadini se čuje glas muškarca koji kaže "lep dan, druškane". Muškarci koji leže imaju smeđu boje kože, bosonogi su i jedan je prekriven krvlju i nisu u uniformi.

Vojnici se iživljavali na mrtvima

Poreklo video snimka nije poznato, niti ko ga je postavio na Internet. Čini se da su marinci bili svesni da ih neko snima, navodi Bi-Bi-Si. Portparol Pentagona kapetan Džon Kirbi rekao je da su oni duboko uznemireni ovim video snimkom.

"Ko god da je i bez obzira na okolnosti koje ćemo saznati tokom istrage, reč je o šokantnom ponašanju koje je neprihvatljivo za jednog vojnika", rekao je Kirbi.

Štab marinskog korpusa u Pentagonu saopštio je da to što je prikazano na snimku nije u skladu sa suštinskim vrednostima i ne ukazuju na karakter marinaca.

"Ceo slučaj biće temeljno istražen", naveo je Kirbi.

Video snimak je objavljen na internetu, ali još nije verifikovan. Savet za američko-islamske odnose saopštio je da je video snimak pokazao ponašanje koje apsolutno neprihvatljivo za američke vojnike.

"Ovo je za svaku osudu i gađenje, potpuno je nemoralno. Nijedna vojska ovim se ne bi ponosila i mislim najmanje od svih američka vojska", rekao je portparol Saveta Ibrahim Huper mreži Bi-Bi-Si.

"To je neprilično za bilo koju vojsku na svetu i predstavlja kršenje međunarodnih propisa rata, osim što predstavlja kršenje američkog zakona o vojsci", rekao je Huper.

2024 © - Vesti online