Četvrtak 12.01.2012.
07:11
Večernje novosti

Srpske šume i vinogradi prepuni mina

Širom Srbije na više od 200 lokacija nalaze se neeksplodirane kasetne bombe
 

Mešoviti odred, koji čine stručnjaci ruske državne agencije ”Emerkom” i njihove srpske kolege, imaju zadatak da do početka septembra razminiraju 63 hektara bombama i minama zasute šume i vinograde. U planu za razminiranje za ovu godinu nalazi se i niz lokacija u okolini Prahova, na jugu Srbije i padinama Kopaonika.
 

Nastavak čišćenja terena od municije, rasute u eksploziji u paraćinskom skladištu municije, otvoriće sezonu uklanjanja ubojnih sredstava. Prema podacima Centra za razminiranje, na više od 200 lokacija i dalje se nalaze projektili kasetne municije, a nisu retkost ni neekspolodirane bombe i granate iz Drugog svetskog rata.

Prema rečima direktora Centra Petra Mihajlovića, ove godine čistiće se na gotovo 300 hektara, što će koštati oko 6,6 miliona evra

"Sredstva su već prikupljena za nastavak čišćenja okoline Preševa i Luke Prahovo," objašnjava Mihajlović. "Radove na jugu Srbije finansiraće Norveška, a tamo će biti angažovani demineri iz Srbije, BiH i Hrvatske. Prahovska luka se ”čisti” od projektila iz 1999. godine, ali i stare municije. Zahvaljujući sredstvima EU, koja je izdvojila 3,4 miliona evra, ove radove izvodi nemačka firma Sitera."
 

Međunarodnim organizacijama za razminiranje i zemljama donatorima dostavljeni su i projekti uklanjanja kasetne municije u Raškoj, Brusu, Kniću, Kraljevu i Kuršumliji. Reč je o više od 100 hektara, od čega se deo nalazi na padinama Kopaonika, ali van skijaških staza i zona namenjenih turistima.

Demineri su očistili više od 180 hektara tla, sa koga su pokupili više od 500 komada različitih ubojnih sredstava.

2024 © - Vesti online