Četvrtak 12.01.2012.
05:33
Večernje novosti

EU "neposlušnima" vraća vizni režim?

Da li ćemo ponovo morati u redove za vize u pasošu?
 

Član Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Tanja Fajon, koja je bila izvestilac za bezvizni režim u trenutku kada je Srbija oslobođena viza, najavljuje za "Novosti" da bi ceo posao mogao da bude završen već za mesec-dva.
 

Dokument, o čijem definitivnom sadržaju se užurbano raspravlja u okviru najviših evropskih institucija, daje mogućnost da se nekoj zemlji bezvizni režim najpre suspenduje na šest meseci, zatim na devet, a onda da se ta država jednostavno vrati na ”crnu listu”.

Na pitanje dokle se stiglo u utvrđivanju mehanizma za suspenziju viza, Fajon kaže:

"Imaćemo konačnu raspravu u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove 25. ili 26. januara. Tačna agenda još nije utvrđena. Konačnu reč posle Evropskog parlamenta daće Savet ministara."

Prema prvim najavama, očekivalo se da odluka bude sredinom ove godine, ali Fajon kaže da će to biti mnogo brže,a kako sada stvari stoje, dodaje ona, sve bi trebalo da se završi do februara, marta...
 

"Danci su odmah počeli da rade veoma ubrzano. Već smo imali pripremni susret u decembru, kao i prvi radni sastanak s njima. Prethodni predsedavajući EU, Poljska, napravila je dobru osnovu za pregovore. Tražili su da privremena suspenzija viza bude što je moguće fleksibilnija u korist zemalja kojima su ukinute vize. Bili su na strani Evropskog parlamenta. Zbog toga, pregovori koji se sada vode između Saveta ministara, Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Danske, idu u dobrom pravcu," rekla je Fajon.

2024 © - Vesti online