Sreda 11.01.2012.
20:45
Glas Srpske

Budućnost ruske flote: Buzdovani na digitalnim podmornicama

"Boreji" će imati 12 uređaja za lansiranje "buzdovana". Do početka ove godine "buzdovan" je lansiran 18 puta, a uspelo je 11 lansiranja, a predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je da će armija do 2012. godine biti opremljena ovim sistemima.

Nove atomske podmornice za razliku od nosača raketa prethodne generacije imaju bolje hidrodinamičke, akustičke karakteristike - ističe ruski vojni ekspert Igor Korotčenko.

Podmornica tipa "borej"

Podmornice "borej" su snabdevene novim tehničkim kompleksima, koji omogućuju stalnu kontrolu podvodne situacije, njenu klasifikaciju i mogućnosti napada na različite vrste podvodnih meta.

Pri konstruisanju su bile korišćene poslednje razrade domaće industrije u oblasti bornih informacionih sistema upravljanja i sistema kontrole oružja.

Zastarele atomske podmornice projekta "ajkula", (odnosno "tajfun" prema klasifikaciji NATO) biće povučene iz upotrebe pre 2014. godine, a zameniće ih "boreji" - navodi Širokorad za "Glas Rusije".

Nove podmornice biće tri do četiri puta tiše od "ajkula". Među savremenim razradama je i spasilačka kapsula: u slučaju opasnosti posada podmornice će moći da se premesti u specijalnu kabinu koja odmah izranja na površinu.

U okviru projekta biće sagrađeno osam ovakvih podmornica. Sve one biće locirane na poluostrvu Kamčatka, u sastavu ruske Pacifičke flote.

2024 © - Vesti online