Sreda 11.01.2012.
17:16
Vestionline

NS: Poreska uprava se izblamirala objavom spiska dužnika

Borović je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je objavljivanje tog spiska trebalo da bude "bitan iskorak u kontroli javnih finansija i demonstacija uređenosti države u sprovođenju fiskalne discipline, a umesto toga, ta akcija je doživela pravi fijasko".

Akcija uprave doživela fijasko: Nova Srbija

On je naglasio da zbog svega što se izdešavalo nakon objavljivanja liste najvećih poreskih dužnika, direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević treba da bude smenjen, kao i njemu direktno nadređeni ministar finansija i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Borović je dodao da je "nečuveno" jučerašnje izvinjenjenje direktora Poreske uprave (Radosavljevića) gradonačelniku glavnog grada zbog greške u kojoj se Beograd našao na spisku najvećih dužnika, a bez valjane provere prvobitnih podataka.

"Kako to da se greška ne obrazlaže javnosti već se hitno ispravlja, a radi se o nekoliko desetina miliona evra ", kazao je on.

Direktor NS je dodao da je prigovore na objavljenu listu podnelo još nekoliko desetina poreskih obveznika i zapitao se kako je moguće da se "omaše tako veliki iznosi".

Poreska uprava objavila je prošle nedelje na osnovu izmena i dopuna Zakona, spisak preduzeća, privrednika i fizičkih lica, najvećih poreskih dužnika, koji državi duguju više od 220 milijardi dinara. Spiskovi najvećih poreskih dužnika, po 100 u svakoj kategoriji, kojima porez nije naplaćen zaključno sa 31. decembrom 2011. godine objavljeni su na sajtu www.poreskauprava.gov.rs.

Ukupna dugovanja najvećih dužnika: preduzeća - su oko 215 milijardi dinara, preduzetnika 4,3 milijardi dinara, a fizičkih lica oko tri milijarde.

Na spisku se našao i Grad Beograd, koji je odmah demantovao da glavni grad spada među najveće poreske dužnike.

2024 © - Vesti online