Sreda 11.01.2012.
14:33
B. B. - Vesti

Nemačkoj plaćaju da im uzme novac

Bundesbanka, koja rukovodi aukcijama nemačkih državnih obveznica, saopštila je juče da je prodala šestomesečne dužničke hartije u vrednosti od 3,9 milijardi evra uz prosečnu kamatnu stopu od minus 0,0122 odsto.

Berza u Frankfurtu: Moćna nemačka privreda garant ulagačima


Zabeležena je velika tražnja obveznica u iznosu od 7,08 milijardi evra, dok su na aukciji ponuđene dužničke hartije u vrednosti od četiri milijarde evra.


Negativne kamatne stope podrazumevaju da su investitori spremni da plate nemačkoj vladi da uzme njihov novac, odnosno da danas za obveznicu plate više nego što će u budućnosti za nju dobiti.


Stručnjaci današnju situaciju objašnjavaju time što su investitori u grčevitoj potrazi za mogućnošću sigurnog ulaganja novca. Navodi se da investitori "žele da unesu novac u Nemačku jer je to sada najsigurnije mesto unutar zone evra".


Nemačke papire od vrednosti investitori na berzi mogu potom ponovo da plasiraju i da eventualno, u slučaju rasta kamata, na njima i zarade.

Od prodaje obveznica 200 milijardi

 

Nemačka država ove godine planira manji prihod od prodaje državnih hartija od vrednosti. Dok je prošle godine iz tih transakcija u državnu kasu došlo 275 milijardi evra, 2012. ta suma ne bi trebalo da bude veća od 200 milijardi evra. Još u decembru je Nemačka ipak imala sama da plati kamatu, iako veoma nisku - od 0,001 odsto.

2024 © - Vesti online