Sreda 11.01.2012.
09:09
Beta, Srna

Ubijen iranski nuklearni naučnik

Bomba je podmetnuta pod automobil (foto:ilustracija)

 Osim profesora, u napadu je ubijen i jedan pešak, dok je jedna osoba koja je bila u vozilu teško povređena.

"Jutros je jedan motociklista podmetnuo bombu u automobil 'pežo 405', koja je ubrzo posle toga eksplodirala", rekao je zamenik guvernera provincije Teheran Safarali Baratlu, a prenela iranska novinska agencija Ilna.

"Reč je o magnetnoj bombi, sličnoj koja je upotrebljena za ubistvo naučnika i povezana je sa radom cionista", rekao je Baratlu, misleći na događaj iz novembra 2010. godine kada je jedan nuklearni naučnik ubijen, a drugi ranjen.

Iran je tada za ove napade okrivio izraelsku, britansku i američku obaveštajnu službu, rekavši da oni ubijaju ključne osobe koje rade na iranskom nuklearnom programu

Mustafa Ahmadi Rošan (32) diplomirao je na univerzitetu za naftnu industriju i nadgledao je pogon za proces obogaćivanja uranijuma u Natancu, u provinciji Isfahan, naovodi izvor.

Poluzvanična iranska novinska agencija Fars javila je da još nije utvrđeno da li je Ahmadi sarađivao u okviru iranskog nuklearnog programa i na kom odseku na fakultetu je predavao.

U poslednjih nekoliko godina više nuklearnih naučnika je ubijeno u Iranu, za šta je Teheran optužio SAD i Izreal. Te dve zemlje odlučno su negirale optužbe Irana.

2024 © - Vesti online