Utorak 10.01.2012.
19:43
Srna

Ruska flota napustila Siriju

"Pomorska flota okončala je svoju posetu sirijskoj luci Tartus čiji je cilj bio dopuna zaliha hrane i vode. Ratni brodovi napustili su sirijske teritorijalne vode danas poslepodne i nastavili svoju ranije utvrđenu maršrutu", navodi se u saopštenju.

Nosač aviona "Admiral Kuznjecov"

Sirijska novinska agencija SANA javila je ranije da posetu ruskih ratnih brodova vidi kao znak solidarnosti sa Sirijom, rekavši da Damask "veoma poštuje častan stav Rusije u podršci sirijskom narodu".

Flota je uplovila u sirijsku luku u nedelju u vreme krvavih protesta protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Neki mediji javili su da je poseta ruskih ratnih brodova bila znak podrške Moskve Asadovom režimu, ali ruska vojska odbacila je svaku povezanost posete sa političkom situacijom u zemlji.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je svrha posete sirijskoj luci bilo uzimanje zaliha vode i hrane za dugoročnu misiju flote u Atlantiku i na Sredozemlju.

Rusija u blizini Tartusa poseduje lokaciju za opravku, još iz vremena Sovjetskog saveza, i to je jedino vojno uporište Rusije u Sredozemlju.

Moskva planira da nakon 2012. godine modernizuje tu lokaciju kako bi mogla da opsluži velike ratne brodove, uključujući raketne kruzere pa čak i nosače aviona.

2024 © - Vesti online