Utorak 10.01.2012.
20:34
Beta

Evro i dalje donosi profit, uprkos krizi

Ovo se navodi u studiji konsultantske kompanije MekKinsi (MacKinsey) čije rezultate prenose nemački mediji i naglašava da je ta suma činila pretprošle godine 3,6 odsto BDP-a 17 država evro-zone.

MekKinsi: Realnost su i profit i kriza

Kako je ukazao šef ove kompanije za Nemačku, Frank Matern (Mattern), samo u Nemačkoj je bruto društveni proizvod uvećan zahvaljujući pozitivnom efektu evra za 165 milijardi, što čini 6,4 odsto. Još više su od evra profitirale Austrija i Finska, gde je zajednička valuta BDP-u 2010. doprinela sa 7,8 odsto, odnosno 6,7 odsto.

Pozitivan efekat evra sastoji se, navode autori studije, iz intenzivnije trgovinske razmene koja je moguća zahvaljujući zajedničkoj valuti, nižih kamatnih troškova i ukidanja tehničkih troškova, na primer onih za osiguranje od deviznih rizika.

U studiji se ističe i da se nikako ne može reći da su privredno moćne zemlje od evra profitirale na teret slabijih privreda.

Od zajedničke valute koristi su imale su čak i zemlje koje je teško pogodila dužnička kriza, kao što su Grčka i Portugalija. Bez evra bi njihov BDP 2010. bio još niži.

Zato je, kako je ocenio šef MekKinsija za Nemačku Matern, "u interesu svih zemalja evro-zone da odbrane zajedničku valutu".


Strategiju savezne kancelarke Angele Merkel za prevazilaženje krize nazvao je "uprkos krizi, ispravnom".

Jer, prema proračunima MekKinsija, kombinacija budžetske discipline i strukturnih reformi vodi do većeg rasta i manjeg zaduženja na bolji način nego bilo koja druga kombinacija mera.

2024 © - Vesti online