Utorak 10.01.2012.
17:26
Srna

Zagrebački antifašisti: "Za dom spremni" je ustaštvo

"'Za dom spremni' ima veze sa istorijom koliko i ustaštvo sa 'domobranima'", tvrde mladi antifašisti

"Samo neko ko o istoriji ne zna ništa može misliti kako ona banda koljača, izdajnika i sluga nacističke Nemačke koja je ostala zapamćena kao ustaše, predstavlja nešto rodoljubivo", navodi se u saopštenju Udruženje mladih antifašista.

U saopštenju se napominje da Hrvatska godinama kao svoje ratne veterane vodi i pripadnike "Hrvatske domovinske vojske", odnosno veterane vojnih formacija takozvane Nezavisne države Hrvatske, u istoriji zapamćene kao ustaše.

Osvrćućui se na objašnjenje iz presude da je sporni pozdrav "poznat kroz hrvatsku istoriju još od vremena Šubića i Zrinskog" Udruženje ukazuje da ne postoji "vreme Šubića i Zrinskog" i da su Zrinski zapravo nastavak jedne grane Šubića.

"U Zajecovoj operi `Nikola Šubić Zrinski` fraza `Za dom - spremni!` se nigde ne pojavljuje kao pozdrav", navodi se u saopštenju Udruženje mladih antifašista i ističe da se kombinacija Šubić-Zrinski u prezimenu Nikole iz Zajecove opere ustalila da bi se naznačila razlika između tog Nikole i njegovog kasnijeg potomka i imenjaka.

Presudom Suda za prekršaje u Kninu odbačena je kao neosnovana prijava policije protiv Jakova Markovića zbog nošenja i prodaje suvenira sa natpisom "Za dom spremni" u Čavoglavama, pri čemu je negirano da je reč o ustaškom pozdravu.

2024 © - Vesti online