Utorak 10.01.2012.
13:54
Beta

Nikolić: Tadić nije zaslužio orden

Milorad Dodik uručuje orden Borisu Tadiću

"Ne vidim čime je Tadić doprineo stvaranju RS i njenom očuvanju", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare i ocenio da je svaki profesor na univerzitetu u RS više zaslužio taj orden od Tadića.

Lider SNS-a je podsetio da je i on dobio orden RS i da je to, kako je naveo, bilo u mnogo težim okolnostima nego što su danas. On je rekao da dodela ordena predsedniku Srbije Borisu Tadiću ima smisla samo ako je to priznanje Srbiji kao državi, a ne Tadiću kao pojedincu.

"Tadić da vrati orden"

 

Danas je reagovala i Socijaldemokratska omladina (SDO), koja je pozvala predsednika da vrati Orden Republike Srpske (RS) na lenti, jer smatra da je njegovim primanjem "obesmislio" sve aktivnosti u cilju uspostavljanja poverenja u regionu i procesa suočavanja s prošlošću.
U saopštenju SDO, podmlatka Socijaldemokratske unije (SDU), podseća se da su ovim Ordenom, pre Tadića, odlikovani Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, ali i Ratko Mladić i Radovan Karadžić.
Takođe, isti orden, ali nižeg ranga, dodaje SDO, dobio je i Slobodan Milošević.
Činjenica da je primio ovaj orden, smatra SDO, predstavlja uvredu za sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini, ali i sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije.

Nikolić je pozvao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne pomaže drugim strankama u Srbiji u izbornoj kampanji, navodeći da je to učinio tokom proslave 20 godina RS, kada je i Tadiću uručen orden na lenti.

"Dodika poštujem kao čoveka koga je izabrao narod Republike Srpske, nemam lični odnos sa njim, ali tražim da ne pomaže drugim političkim strankama u Srbiji sa pozicije na kojoj se nalazi", rekao je Nikolić.

Upitan da li je dobio poziv za prisustvo na proslavi, Nikolić je rekao da je poziv dobio "juče za juče" i ocenio da je to urađeno "čisto forme radi", a ne iz stvarne želje da on prisustvuje tom skupu.

"Ne ljutim se, ali smatram da bi za RS bilo bolje da je bilo više političkih predstavnika iz Srbije", kazao je Nikolić.

Nikolić je danas u Beogradu razovarao sa predstavnicima opozicionih stranaka u RS - Srpskom demokratskom strankom, Srpskom radikalnom strankom i Srpskom naprednom strankom.

Predsenik SNS-a i njegovi sagovornici su zajedno ocnenili da su odnosi Srbije i RS svedeni na odnos dva predsednika, Tadića i Dodika, i da je ta saradnja deklarativna, a ne suštinska.

2024 © - Vesti online