Utorak 10.01.2012.
11:32
Večernje novosti

Diplome čekaju Brisel

Međunarodna institucija Asocijacija evropskih univerziteta /AEU/ iz Brisela verifikovaće univerzitetske diplome, koje budu izdavale dve strane, a izgled tog obrasca biće ugrađen u uredbu, navode ''Večernje novosti''. Očekuje se da ovaj propis bude gotov za neku od narednih sednica Vlade.

Borislav Stefanović i Edita Tahiri

Ministri Srbije do sada su izglasali uredbe o matičnim knjigama, katastru i o slobodi kretanja, koja je zapravo najbitnija za početak primene integrisanog upravljanja prelazima. Kada počne primjena postignutih sporazuma, vidjeće se da li će biti potrebno donositi još neka podzakonska akta.

Najvjerovatnije će pojedina ministarstva, na primjer, poljoprivrede, finansija i unutrašnjih poslova, određena pitanja, poput fitosanitarne inspekcije ili poreske kontrole na administrativnoj liniji, regulisati internim dokumentima, navodi list.

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri najavila je juče da će tokom januara početi procedura priznavanja univerzitetskih diploma sa Kosova i Metohije.

Ona je navela da je prema dogovoru koji je postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, za ostvarivanje sporazuma o diplomama zadužena Asocijacija evropskih univerziteta, dok će se aktivnosti obavljati u kancelariji te asocijacije koja će biti otvorena u Prištini, gde će diplome biti nostrifikovane.

Na diplomama neće biti pečata ili oznaka Republike Kosovo koju Srbija ne priznaje, već samo pečat AEU.

2024 © - Vesti online