Utorak 10.01.2012.
05:28
Beta

Sarkozi i Merkelova opet smislili plan za spas EU

Angela Merkel i Nikola Sarkozi
 

Pored toga, kancelarka je podržala Sarkozijev zahtev za uvođenje poreza na finansijske transakcije, navodeći da je za nju to rešenje na nivou evrozone zamislivo, iako o tome još nema saglasnosti u koalicionoj vladi u Berlinu. Uvođenje tog poreza u čitavoj EU bilo bi, kako je ocenila Merkelova, svakako bolje.

Ministri finansija zemalja-članica bi trebalo da do marta daju svoju ocenu predloga Evropske komisije u vezi sa tom temom. Predlozi kancelarke i francuskog predsednika za povećanje zaposlenosti možda će, kako je najavljeno, već krajem januara biti na dnevnom redu Evropskog saveta.

Mora se, kako je istakla Merkelova, "razmotriti šta treba da se uradi da bi se povećala konkurentska sposobnost i atraktivnost Evrope". Ukazala je da "dodatni troškovi rada moraju da budu što je moguće podnošljiviji, da bi se sprečilo da se radne mesta izmeštaju iz Evrope".

Nemacka i Francuska, kako je rečeno posle sastanka, žele i da Grčka ostane u evro-zoni i zalažu se za to da joj bude i isplaćena najavljena milijardska pomoć.

Ali, kako je istakla Merkelova, "uslov za to jeste da vlada u Atini i ispuni preuzete obaveze", i da dođe do najavljenog dobrovoljnog otpisa grčkog duga.

2024 © - Vesti online