Ponedeljak 09.01.2012.
21:06
Beta

SAD negiraju da je uhapšeni Amerikanac špijun

Amir Mirzai Hekmati
 

Amerikanac iranskog porekla Amir Mirzai Hekmati (28) osuđen je na smrt zbog špijunaže, pošto ga je Revolucionarni sud u Teheranu proglasio krivim za saradnju s neprijateljskim državama i za špijunažu za CIA.

U optužnici se navodi da je Hekmati imao specijalnu obuku i da je bio u američkim vojnim bazama u Iraku i Avganistanu pre nego što je poslat u Iran u obaveštajnu misiju.

"Optužbe da je Hekmati radio za CIA ili da ga je CIA poslala u Iran su lažne", rekao je portparol Bele kuće Tomi Vajtor i dodao da je iranski režim ranije lažno optuživao ljude da su špijuni ili da je držao u zatvoru Amerikance iz političkih razloga.

Hekmati je radio kao prevodilac u vojsci SAD. Njegova porodica je poreklom iz Irana, a on navodi da ima dvojno državljanstvo. Njegov otac, profesor na jednom fakultetu u Mičigenu rekao je da je Hekmati otišao u Iran da bi posetio rođake.

Stejt department i Bela kuća su danas zahtevali da Hekmati bude odmah oslobođen ali je pitanje šta mogu uraditi po tom pitanju, pošto Vašington i Teheran nemaju diplomatske odnose.

Švajcarska zastupa interese SAD u Iranu, ali švajcarske diplomate nisu uspele da dođu do Hekmatija.

Američki marinci su saopštili da je Amir Nema Hekmati bio u tim jedinicama između 2001. i 2005. godne, da je 2004. bio u Iraku i da je imao angažmanu na vojnom institutu za jezike u Kaliforniji. Nije zabeleženo da je bio raspoređen u Avganistanu.

Agencija AP navodi da nije jasno zašto je kod marinaca navedeno drugačije srednje ime.

Hekmati je uhapšen je 17. decembra, a državna iranska televizija emitovala je u decembru snimak na kojem Hekmati priznaje da mu je cilj bio da se infiltrira u iranske obaveštajne službe i da informacije daje SAD.

2024 © - Vesti online