Sreda 06.01.2010.
11:36
Tanjug

Nevreme zatvorilo hiljadu škola u Britaniji

Snežne padavine koje su prethodnih dana zahvatile sever Britanije sada su zahvatile i jug zbog čega je oko 1.000 vozila ostalo zarobljeno noćas na putu u Hempširu, javio je Bi-Bi-Si (BBC). U pomoć zarobljenim vozilima pritekla je vojska.

Neki aerodromi su zatvoreni, kao u Bristolu ili Getvik u Londonu, a na drugima su velika odlaganja dolazaka i polazaka.

Neke deonice puteva su zatvorene zbog saobraćajnih udesa. Očekuju se kašnjenja i u železničkom saobraćaju.

Ovakav hladan talas nije zahvatio Britaniju u poslednjih 30 godina. U delovima Škotske i severne Engleske debljina snežnog pokrivača je 20 santimetara, a meteorolozi predviđaju da će i na jugu snežni prekrivač dostići debljinu od 40 centimetara.

Sve bolnice su u pripravnosti. Jedan dečak je u kritičnom stanju pošto je juče propao kroz led na jezercetu u parku u gradiću Krukam Komon u Berkširu i u ledenoj vodi proveo oko pola sata.

Sneg je noćas napadao i u zapadnom delu Mađarske i u Budimpešti izazivajući poremećaj u saobraćaju. Za sada je snežni pokrivač debline šest santimetara, a očekuju se nove padavine.

Vlasti mađarske prestonice pozivaju građane da ne idu svojim automobilima već da koriste javni prevoz. Autoputevi su rašćišćeni, a čišćenje sporednih puteva je predviđeno za kasnije.

Loše vreme izazvalo je probleme i u Poljskoj, gde su odloženi mnogi avionski letovi, dok su putevi zavejani.

2024 © - Vesti online