Ponedeljak 09.01.2012.
17:18
Srna

Krajišnik nije prisustvovao sahrani svoje majke

Momčilo Krajišnik: Bivši predsednik narodne skupštine RS
 


 

Protojerej stavrofor Miomir Zekić rekao je da su majci Momčila Krajišnika, posle njegovog odlaska u Hag, ostali tuga, bol, čežnja i iščekivanje da se njen sin vrati i da je u tom čekanju i bolu napustila ovozemaljski život i preselila se u Carstvo nebesko.

Mirko Krajišnik rekao je da njegov brat Momčilo nije mogao da dođe na majčinu sahranu, jer u kratkom vremenu nije bilo moguće ispuniti uslove za dobijanje dozvole za privremeno odsustvo iz zatvora.

''S obzirom da je juče bila nedjelja, nije bilo moguće obezbijediti uslove da moj brat dođe na sahranu. Procedure, neophodne za dobijanje dozvole za privremeno odsustvo iz zatvora, veoma su stroge, pa ne znam da li ćemo moći da obezbedimo da Momčilo bar dođe na četrdesetnicu. To je u isključivoj nadležnosti britanskog suda'', rekao je Mirko Krajišnik.

Milka Krajišnik preminula je 08. januara u 15.00 časova. Momčilo Krajišnik se od 3. aprila 2000. nalazi u zatvoru, prvo u Hagu, potom u Belmaršu u Engleskoj. Kaznu služi u zatvoru "Vejkfild" u Severnom Jorkširu i, prema engleskom zakonodavstvu, on je već stekao pravo za prievremeno puštanje na slobodu.

On nije mogao da prisustvuje ni sahrani oca Sretka, koji je preminuo pre nekoliko godina, jer se tada nalazio u pritvorskoj jedinici u Haškom tribunalu. Nakon devet godina tamnovanja, u junu 2009. godine, Momčilu Krajišniku je omogućeno da poseti bolesnu majku, sa kojom je proveo tri dana na Palama.

On je 24. juna 2009. godine, kada je dobio privremeno trodnevno odsustvo, posetio porodicu na Palama pod strogom policijskom pratnjom i nadzorom. Tada mu je odobreno i da poseti očev grob na groblju Donji Pribanj.

2024 © - Vesti online