Ponedeljak 09.01.2012.
11:54
Večernje novosti

Srbiju čeka "grčki scenario"?

Ljubisav Orbović: Narod ne može da izdrži nezadovoljstvo
 

- Narod više ne može da izdrži toliko nezadovoljstvo i to baš zato što su izostali svi efekti. Štrajkova će svakako biti manje, jer svi koji rade, pa čak i oni za male plate, misle da su privilegovani, što je sramotno. A na ulicu ne bi izašli samo zaposleni nego svi - mladi, bez posla, gladni... To je velika populacija koja više nema način da preživi i koja traži egzistencijalno rešenje.

- Ako se ovako nastavi, svakako.  Borićemo se da ne dođe do novih otpuštanja, jer je broj radnika već izjednačen sa brojem penzionera, a kada tome dodate i nezaposlene, jasno je da bi svako dalje opadanje broja zaposlenih bilo katastrofalno, rekao je Orbović za "Novosti".
 

Primat ćemo, naravno, dati dogovoru, ali ukoliko to ne uspe, uslediće protesti i, na kraju, ulica, naveo je peredsednik SSSS, ocenjujući da "narod više ne može da izdrži toliko nezadovoljstvo".
 

Na ulicu ne bi izašli samo zaposleni nego svi - mladi, bez posla, gladni, koji prema rečima orbovića čine veluku populaciju "koja više nema način da preživi i koja traži egzistencijalno rešenje".
 

Ako se ovako nastavi, svakako je moguć "grčki scenario", ocenio je on, navodeći da nema rokova kada bi se on mogao desiti, ali da ako ne počnu da se otvaraju nova radna mesta, ako se ne pokrenu građevina, poljoprivreda... preti nam realna opasnost.

Orbović je podsetio da su poslednje tri godine "ubile" 250.000 radnih mesta, uprkos optimizmu političara koji su tvrdili da će Srbija zapravo profitirati.  SSSS još nije doneo konačnu odluku o osnivanju stranke, ali bi, prema rečima Orbovića, rešenje moglo biti poznato polovinom januara, ovcenjujući da je političko angažovanje sindikata potrebno.

Ne vidim kako da zaštitimo prava radnika ukoliko nemamo priliku da nešto i odlučujemo, zaključio je Orbović.

2024 © - Vesti online