Ponedeljak 09.01.2012.
06:50
Slobodna Dalmacija

Tito ponovo zapalio Hrvatsku

"Kada je reč o Zafranovićevoj seriji, onda je s predstojećim epizodama sasvim realno očekivati još bolje efekte, jer se među snimljenim kadrovima kriju pravi dragulji dokumentaristike, koliko god da nam se (pogrešno) čini da je priča o Titu već na stotine puta ispričana", dodaje "Slobodna Dalmacija".

Žene ga volele: Maršal Tito, kadar iz Zafranovićevog dokumentarnog serijala

Zvezda prve epizode, ali i najfascinantnija figura čitavog serijala, je Titova bivša supruga Herta Has, majka Miše Broza. Već u prvom televizijskom iskazu Herta je fascinirala publiku prisećanjem na upoznavanje s Titom davne 1937. u Parizu.

Njeno dokumentarno svedočenje o godinama s Titom pravi je istorijski ekskluzivitet i novinarski podvig za koji je primarno zaslužna gospođa Mira Šuvar, udovica pokojnog Stipe Šuvara.

Usprkos prevaljenoj 95. godini života, fotografski je rekonstruisala kakve je cigarete pušio, kakva odela i kakve šešire nosio, kako su joj prvi utisci o njemu bili površni i nepouzdani...

Iz čitavog njenog iskaza jasno se razabira da je ostala intimno fascinirana Titom sve do kraja.

U javnosti je malo poznato da je Tito, nakon smrti Davorijanke Paunović, dva puta molio Hertu da mu oprosti preljubu i da mu se vrati. Uprkos osećanjima koje je gajila prema njemu, Herta je oba puta odbila moćnog jugoslovenskog maršala.

I praški đak Zafranović i njegova saradnica Mira Šuvar imali su veliku sreću što su za sagovornike u seriji uspeli da dobiju čitav niz Titovih savremenika na samom kraju životnog puta...

Sukob Šuvarove i Zafranovića

Ozbiljne komplikacije započele su prilikom montaže serijala pošto se Mira Šuvar zalagala za izbacivanje nekih intimno-ljubavnih detalja o Titu iz iskaza svedoka, smatrajući da će oni nepotrebno "požuteti" dokumentarac i skrenuti fokus publike na nebitne detalje. Režiser se sa time nije složio pa je sve završilo na sudu.

Sa prvim sagovornikom: Mira Šuvar i Franjo Broz, sin Titovog najstarijeg brata

Uprkos zabranama scenaristkinje filma i autorke većine intervjua Mire Šuvar i čak 35 sagovornika filma, Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazala je prvu od 13 epizoda.

Dokumentarac oko koga su bitke počele da se vode i pre TV premijere izazvao je brojne reakcije, ali i najave tužbi. Mira Šuvar tuži Autorsku agenciju, Lordana Zafranovića i HRT, piše "Slobodna Dalmacija".

Iako je tačno na dan prikazivanja dokumentarca advokat Mire Šuvar poslao već drugu zabranu za objavljivanje 90 posto intervjua u filmu, HRT se na to oglušila.

"Ja, ali i ljudi s kojima sam razgovarala, protivimo se koncepciji filma - o Titu i njegovom vremenu te ljudima te epohe - koji je završio kao površna priča", tvrdi Mira Šuvar za "Večernji list", dok je Zafranović za sada bez komentara.

2024 © - Vesti online