Ponedeljak 09.01.2012.
00:14 >> 06:52h
Beta, Srna

Dodik odlikuje Tadića na Dan RS

Boris Tadić i Milorad Dodik
 

Kako je najavio Dodikov kabinet, tim ordenom biće odlikovani i bivši predsednici RS Rajko Kuzmanović, Dragan Čavić, Mirko Šarović i Nikola Poplašen.

Isti orden biće uručen i mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju, i episkopima Srpske pravoslavne crkve – zvorničko-tuzlanskom Vasiliju, banjalučkom Jefremu, bihaćko-petrovačkom Hrizostomu, zahumsko-hercegovačkom Grigoriju i umirovljenom episkopu Atanasiju.

Muftija odbio orden

 

Muftija Edhem Čamdžić

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić odbio je da primi Orden časti kojim ga je odlikovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik , uz obrazloženje da to odlikovanje ne može prihvatiti zbog "činjenice da Bošnjaci nisu zadovoljni sa poštovanjem njihovih ljudskih prava u RS".

 

"Muslimani Bošnjaci žele skrenuti pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da hoće da se osećaju slobodno i sigurno u svojim kućama ,na svojim imanjima ,u svojim džamijama ,u svojim školama i na svakom mestu u svojoj domovini" saopšteno je iz muftijine kancelarije.

 

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da odbijanje banjalučkog muftije da primi orden predstavlja "plitak dnevnopolitički potez na granici uvredljivosti".

 

"Iako je u izjavu uložen diplomatski trud da ona izgleda uljudno, simptomatično je naglašavanje da muftija Čamdžić ima ličnu podršku reisa Cerića i da mu vera uči da nagrada dolazi od uzvišenog Alaha. Potpuno je lažna propagandna tvrdnja da Bošnjaci u Srpskoj žive pod diskriminacijom u zapošljavanju, u neslobodi i u strahu u svojim kućama i džamijama", rekao je Vasić.

 

On je konstatovao da Bošnjaci u Republici Srpskoj žive kao i svi ljudi u BiH, "jednako dobro i jednako loše", ističući da im muftija Čamdžić na ovaj način samo otežava položaj jer ih "veštački odvaja i getoizira u odnosu na njihov zavičaj, Republiku Srpsku i BiH".

Povodom Dana RS, ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko će predsedniku RS uručiti Orden Družbe kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Patrijarh Irinej predvodi liturgiju u Banjaluci

 

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je u Banjaluku, gde su ga ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja dočekali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Vlade Aleksandar Džombić.

 

Njegova svetost predvodiće danas Svetu arhijerejsku liturgiju i slavski obred u Saborom hramu u Banjaluci, čime će početi obeležavanje Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana. Liturgija će početi u 9 časova, a prethodno će, već od 8.30 časova, biti organizovan dvoredni špalir za zvanični doček Negove svetosti.

2024 © - Vesti online