Utorak 05.01.2010.
21:49
Tanjug

Slike Zorana Jovanovića Jusa u galeriji ULUS

Ministar Bradić otvorio izložbu
Veoma posećenu izložbu otvorio je ministar kulture Nebojša Bradić izrazivši zadovoljstvo što je okružen izvanrednim radovima umetnika.


"Kroz ovu postavku se može videti da iako neko pređe u oblast ilustracije ne pravi 'umetničku distancu' što predstavljene slike potvrđuju i daju nam priliku da asociramo i putujemo jednim neobičnim svetom", kazao je ministar.


Jovanović je predstavio seriju slika velikih dimenzija koje zrače kako autorovim crtačkim umećem, tako i likovnim, ali i visokom studioznošću predstavljanja svojih likova.


Umetnik je inspiraciju pronašao u mitologiji, zatim u osećajima kao što su strah, iskušenje, ljubomora, dvoumljenje, lakomislenost... ali i u istorijskim ličnostima, kao što je Jovanka Orleanka i pozorištu.


Teme slika vezane su za tegobe savremenog čoveka u svetu koji ga okružuje, koji se oseća usamljeno i otuđeno u gomili pripadnika svoje vrste.


Autor smatra da je jedan od najvažnijih ciljeva je da shvatimo dualitet kao ravnotežu i to da život dobija potpuni smisao samo kada smo svesni smrti.


Jovanović (58) je umetnik koji već decenijama stvara u raznim oblastima umetnosti u svetu i kod nas, što mu je donelo prestižne nagrade.

On je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Stojana Ćelića.


Član je ULUS-a, Francuskog udruženja likovnih umetnika i Francuske filmske akademije, a do sada se predstavio na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.


Izložba traje do 19. januara.

2024 © - Vesti online