Utorak 05.01.2010.
21:05 >> 21:18h
Vestionline

Izložba Ilije Bosilja u galeriji "Haos"

Galerija Haos 2010. godinu započinje retrospektivnom izložbom radova na papiru Ilije Bašičevića Bosilja, radova gotovo nepoznatih likovnoj javnosti ili nikada izlaganih. U saradnji sa Fondom "Ilija & Mangelos" i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu iz Novog Sada biće predstavljeni crteži, gvaševi i akvareli iz različitih faza rada.

Reč je o tzv. naivnom slikaru, a zapravo pojavi koja nije korespondirala sa uobičajenim i konvencionalnim obrascima naivne umetnosti, o pojavi koja se uzdigla iznad tog standarda i stvorila istinski savremen i moderan likovni svet.

Ta pojava, odnosno Ilija Bosilj, postao je neobičan slučaj u našoj savremenoj likovnoj umetnosti. Bez prethodnika i sledbenika.

Od prvog crteža, gvaša, uljane slike na najrazličitijim podlogama: papiru, kartonu, dasci, nameštaju, vreći, platnu, zidu, lesonitu, pluti, školskim sveskama, koricama knjiga, slikarski posao kasno započet postaje strast, opsesija, saživljenost, religiozni zanos.

Ilija stvara danonoćno, s puno energije, iako u poodmaklim godinama, svojevrstan svet, svoju Ilijadu, svoju planetu, svoj Univerzum.

Uhvatio se u koštac sa svojim unutrašnjim stanjima i vizijama, svojim predstavama o postanju, stradanju, životu, egzistencijalnim suštinama, džiguraškom okruženju, mitologijama, sa likovima iz Biblije, istorije, figurama kao svojim šifrovanim simbolima, infantilnim oblicima, heraldičkim znacima.

S prizorima neprepoznatljivim i neovozemaljskim, s arhetipskim predstavama, s nedokučivim tajnama izmišljenog i izmaštanog sveta, sveta po Iliji. Radovi na papiru Ilije Bosilja, izloženi ovom prilikom u galeriji "Haos", samo nas dodatno uveravaju u neobičnost ovog sremskog seljaka i vrednost njegovog umetničkog izraza.

Autorka izložbe i teksta u katalogu je Borka Božović, a izložbu otvara, u utorak, 12. januara u 19 sati, pokrajinski sekretar za kulturu, gospodin Milorad Đurić.

 

Izložba će trajati do 12. februara 2010.

2024 © - Vesti online