Nedelja 08.01.2012.
14:33
Vestionline

Flota ruskih ratnih brodova uplovila u luku u Siriji

"Brodovi su pristali u luku u Siriji. Cilj ove posete jeste približavanje dve zemlje i jačanje prijateljskih veza Rusije i Sirije", rekao je, prema agenciji, oficir ruske ratne mornarice Vladimir Jakušin.

Cilj posete je približavanje Rusije i Sirije

Agencija dodaje da su kapetani brodova ruske flote koja je stigla u Tartus izrazili svoju punu solidarnost sa sirijskim narodom. Sirijski dnevnik "Al-Vatan" u utorak je najavio da će ruska flota, predvođena nosačem aviona "Admiral Kuznjecov", doploviti u Tartus i tu ostati šest dana.

Prema tom dnevniku, u floti se nalaze ratni brodovi kao i podmornice, borbeni avioni, helikopteri i nekoliko sistema protivavionskih raketa. Rusija, koja ima pomorsku bazu kod Tartusa, koju je nedavno proširila, pokazala se kao saveznik vlasti u Damasku od početka marta kada je počela pobuna protiv sirijskog predsednika Bašara al
Asada.

Moskva odbacuje svako mešanje u sirijsku krizu i uložila je veto na nacrt rezolucije koju su u Savetu bezbednosti UN predložile zapadne zemlje i u kojoj se predviđa embargo na isporuku oružja Siriji. Rusija je u novembru najavila da će 2012. poslati flotu svojih ratnih brodova u Siriju samo u zvaničnu posetu.

Portparol glavnog štaba ruske mornarice istakao je tada da planovi o slanju brodova u Siriju nemaju nikakve veze sa sukobima opozicije i snaga lojalnih režimu Basira al-Asada.

2024 © - Vesti online