Nedelja 08.01.2012.
11:16
Politika

Varadi: Spor Srbije i Hrvatske je besmislen

"Javna rasprava mogla bi da bude zakazana za godinu dana. I dalje mislim da taj spor nema mnogo smisla", rekao je za "Politiku" Varadi, govoreći o tužbama dve države za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Haški tribunal nikoga nije ni optužio za genocid: Tibor Varadi

On je naveo da bi se Međunarodni sud pravde bavio samo time da li je bilo genocida s jedne ili druge strane, a da bi sve van genocida za njih bilo irelevantno.

"Time je, međutim, stvarnost znatno sužena. Jer, ako čovek želi da dođe do istine onda su relevantni i ratni zločini kao i zločini protiv čovečnosti", istakao je Varadi.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal ne da nikoga nije osudio, već nikoga nije ni optužio za genocid u vezi sa događajima u Hrvatskoj. Kada je reč o BiH, dodaje Varadi, bilo je nekoliko optuženih i bila je jedna presuda - za Srebrenicu generalu Radoslavu Krstiću.

"Pošto se Međunarodni sud pravde u velikoj jeri oslanja na činjenice koje je utvrdio Haški tribunal, vrlo je malo verovatno da bi došlo do odluke, bilo po hrvatskoj tužbi, bilo po našoj protivtužbi da je bilo genocida. Istovremeno, i jedna i druga strana imaće veliki tim advokata kojima je posao da iznose žestoke optužbe. To može da utiče na ponovno razvijanje mržnje, a to nam nije u interesu", poručio je Varadi.

2024 © - Vesti online