Nedelja 08.01.2012.
08:10
Vesti

Grade kuće od plastičnih flaša

Tih 25 zgrada, podignutih na zemlji koju je kupio jedan grčki biznismen, postaće kompleks ekoloških kuća, namenjenih za izdavanje lokalnom stanovništvu.


Za podizanje jedne kuće, koja ima spavaću i dnevnu sobu, kupatilo, kuhinju i toalet, upotrebljava se oko 7.800 plastičnih boca.

Jelva: Slede primere iz SAD i Tajlanda

Način izgradnje je jeftin i jednostavan - radnici prazne plastične pune peskom, zatvaraju ih i zidaju kružne zidove, što je tradicionalni način gradnje na severu Nigerije. Umesto maltera, graditelji upotrebljavaju rastvor gline koji se na suncu suši.
 

Izgradnja ovakvih ekoloških kuća košta tri puta manje od izgradnje kuća od betona i cigle, a od flaša ispunjenih peskom moguće je graditi čak trospratnice. Pesak u bocama štiti stanare od visokih spoljnih temperatura, a zidovi su čak i neprobojni za metke.


Prvi je takvu kuću podigao u Nevadi Amerikanac Viljem Pek 1902. godine. Napravljena je od 10.000 pivskih flaša i opstala do osamdesetih. Na Tajlandu su otišli korak dalje pa su monasi podigli budistički hram od milion prerađenih pivskih flaša.

2024 © - Vesti online