Subota 07.01.2012.
23:27
24sata.info

Misterija: Nestao 3,5 tona težak podvodni kip

Statua Svetog Franje Paolskog
 

Velika figura sveca sa kapuljačom, koji drži jednu ruku uzdignutu i ubetoniran je u morsko dno, samo je jedna od nekoliko podvodnih koje Italija ima, a namera im je "štititi ribare i ronioce".

Policija i Obalna straža razmatraju nekoliko mogućnosti, a najizvesnija je ona da su kip nehotice pokupile ribarske mreže sa većeg broda, prenosi Index. Ribolov je zabranjen u tom delu, što bi objasnilo zašto incident nije prijavljen. Policija istražuje i prijave građana Paole koji su videli sličan objekt u prtljažniku neidentifikovanog kombija samo par dana nakon nestanka podvodnog kipa, što može značiti da je brončani sveti Franjo ukraden po narudžbi.

Zanimljivo je da su ronioci koji su išli istraživati nestanak kipa, naišli na olupinu broda za koju se sumnja da je stara barm 100 godina. Sveti Franjo bio je siromašan redovnik rođen 1416. godine u Paoli, po kojoj je kasnije dobio i ime. Šest godina je živio u morskoj pećini obližnje paolske obale, posvećujući se molitvi. Papa Ivan XXIII. proglasio ga je 1963. godine zaštitnikom italijanske pokrajine Kalabrije.

2024 © - Vesti online