Utorak 05.01.2010.
19:30
Tanjug

Protest seljaka zbog taksi na odvodnjavanje

Portparol Asocijacije poljoprivrednka Miroslav Ivković je, posle razgovora predstavnika tog udruženja s pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Danielom Petrovićem, izjavio da njihov zahtev za otpisom dugovanja Javnom vodopripvrednom preduzeću "Vode Vojvodine" za 2008. i 2009. godinu nije prihvaćen.


Nije bilo nepogoda

 

Direktor "Voda Vojvodine" Atila Salvai, koji je takođe prisustvovao pregovorima, ocenio je da su zahtevi seljaka nerealni.


"Dugovi za odvodnjavanje mogu da budu oprošteni samo ukoliko dođe do suše ili poplava, a u prethodne dve godine tih elementarnih nepogoda nije bilo.

 

Naknade za odvodnjavanje u Srbiji su među najnižim u regionu, a njih ne određuje preduzeće na čijem sam čelu", dodao je Salvai.

"Ostaje nam da proteste nastavimo posle Božića, možda i da ih radikalizujemo, ali želimo da pre toga o pomenutom i još nekim zahtevima upoznamo pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

Ukoliko ni tada ne bude rezultata, Vojvodina, ali i čitava Srbija, suočiće se sa žestokim protestima, jer naknada za odvodnjavanje nije ništa drugo nego još jedan namet na osiromašene poljoprivrednike", rekao je Ivković.


Pokrajinski sekretar Petrović je, s druge strane, pred novinarima bio kategoričan da otpisa pomenutog dugovanja neće biti.


"Plaćanje naknade za odvodnjavanje je zakonska obaveza koja se oduvek plaćala. Ni ona nije dovoljna, jer pokriva svega desetak odsto troškova održavanja kanalske mreže u Vojvodini, dok se ostatak nadoknađuje iz pokrajinsne kase.

Ko kontroliše poslove "Voda Vojvodine"?


Predsednik Upravnog odbora APV Miroslav Kiš, smatra da niko ne kontroliše poslovanje "Voda Vojvodine", bar ne stavku vezanu za odvodnjavanje.


"Poljoprivrednici godišnje za odvodnjavanje plaćaju svotu koja premašuje 30 miliona evra.

 

Radi se o tome da ne želimo da tolike naše pare odlaze tamo gde nemamo nikakav uvid kako se troše, niti od toga imamo bilo kakve koristi", naglasio je Kiš.

Sem toga, ne slažem se sa ovakvim načinom protesta, jer o njemu predstravnici APV nikog u Pokrajinskoj vladi nisu obavestili", istakao je sekretar.


Petrović je netačnom nazvao tvrdnju predstavnika APV da je Poreska uprava odredila da poljoprivrednici ove godine za odvodnjavanje plaćaju 1.600 dinara po hektaru.


"Ovogodišnja naknada je prosečno 940 dinara po hektaru, što je za samo šest odsto više nego lane. Iznos od 1.200 dinara po hektaru odnosi se samo na najkvalitetnije obradivo zemljište", zaključio je Petrović.


Pored otpisa dvogodišnjeg duga APV traži da ima predstavnika u Upravnom odboru "Voda Vojvodine", da to preduzeće javno iznese svoje finansijsko poslovanje i da se plaćanje naknade za odvodnjavanje ne traži unapred.

2024 © - Vesti online