Utorak 05.01.2010.
18:55
Tanjug

Nemačka: Neupotrebljivo 20 miliona bankarskih kartica

Klijenti nemačke Komercbanke imali su mnogo problema na početku 2010. godine
 

Klijenti ne mogu da podignu novac sa čak 20 miliona od 45 miliona izdatih bankarskih kartica "evroček", dok su se kod kreditnih kartica javili problemi sa 3,5 miliona od osam miliona izdatih. Takođe je onemogućeno i uzimanje novca na bankomatima u Nemačkoj i u inostranstvu.

Bankomati "Postbanke" i "Komercbanke" su, na primer, odbili da milionima klijenata daju traženi novac, a sa tim karticama sa "greškom" ne može da se plaća ni u prodavnicama.

Greška je, kako je istaknuto, posledica računarskog problema koji je i očekivan dolaskom 2010. godine, pošto bezbednosni čipovi na nekim novijim karticama ne umeju da je raspoznaju, objašnjava se u saopštenju bankarske federacije DSGV.

Nadležne institucije, međutim, još nisu zvanično potvrdile ovu hipotezu o programskoj grešci zbog datuma. DSGV je, inače, istakla da ovaj problem, ni u kom slučaju, ne ugrožava sigurnost novca klijenata banaka i štedionica, a izražena je nada da će plaćanje spornim karticama biti obnovljeno od narednog ponedeljka.

Najveća nemačka banka "Dojče bank" koja je, takođe, izdala kartice sa novim bezbednosnim čipom, nije dosad zabeležila nikakve primedbe klijenata.

2024 © - Vesti online