Subota 07.01.2012.
11:26
Srna

"Republika Srpska će opstati!"

Jedinstvo će sačuvati Srpsku: Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije
 

"Radosni smo što imamo našu državu, jer po prvi put je imamo na teritoriji BiH što, naravno, ne znači da mi ne prihvatamo BiH. Na celoj teritoriji BiH svetinje su našega roda, drevne svetinje od Svetoga Save na ovamo", rekao je vladika Vasilije u intervjuu Srni povodom 20 godina od osnivanja Srpske.

"S druge strane, zabrinuti smo zbog raznih političkih dešavanja, raznih negativnih konotacija koje nas zabrinjavaju i pomalo smućuju. Da ne kažem da strepimo od toga šta će sutra biti. Ali, mi koji smo verujući, tešimo se rečima Hrista:`Ne boj se malo stado samo verujte da ćete time pobediti svet`", rekao je vladika Vasilije.

Ipak, poručio je vladika, jedan je Bog, isti nam je Bog, na različite Ga načine zovemo, na različite načine Mu pristupamo, na različite načine Ga slavimo, ali je On

taj koji bdi iznad svih nas. 

"Pored radosti koju danas osećamo, s druge strane, veliki je broj naših najboljih sinova i kćeri izgubilo živote stvarajući Srpsku u odbrambeno-nametnutom ratu. Izgubili su ono što je najdragocenije, a to je život. Oni su bili svesni Hristovih reči da nema veće ljubavi od one kada neko položi i život svoj za bliženje svoje", rekao je vladika Vasilije napominjući da su upravo oni branili svetinju svoga porodičnog ognjišta, grobove svojih predaka.

On je izrazio uverenje da posle tmurnih oblaka, posle grmljevine i topova i sevanje munja mora doći dobro.

Smutljivci ne mogu biti srećni

"Rat nikome nije brat. Rat nikome nije doneo sreću. Oni koji su smutljivci, oni koji stvaraju jednu nestabilnu situaciju na prostoru na kome živimo ne mogu biti srećni jer to nije plod božanske ljubavi, to je plod đavolje rabote. A kako narod kaže - ko je s đavolom tikve sadio o glavu će mu se razbijati", upozorio je vladika zvorničko-tuzlanski.

Dodik čestitao Božić

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je praznik Hristovog rođenja.

"Božić je podsećanje na univerzalne vrednosti ljubavi i dobrote koje nam pomažu da, kao narod i pojedinci, ojačamo našu veru i zajedno sa svim ljudima dobre volje gradimo pravedno i humano društvo, bolji život i sigurnu budućnost", navedeno je u Dodikovoj čestitki uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji - Hristos se rodi!".

"Budućnost srpskoga naroda i države Republike Srpske je u najelementarnijoj postavci, a to je jedinstvo svih sa svima, sloga srpskoga naroda, oslobađanje od izdajica roda našega bez obzira na sve poteškoće - ekonomske, političke, krize duha morala", rekao je vladika Vasilije i napomenuo da je neophodno graditi jedinstvo Srba, opismenjavati narod, podizati intelektualni nivo. Narod naš, upozorava vladika Vasilije, moramo učvršćivati u veri jer kad imamo snagu vere možemo postići sve.

"Preko vere dolazi nada, preko nade dolazi ljubav. To je zlatni ključ koji najrđavija vrata otvara", rekao je on.

Vladika je izrazio čvrstu veru da će Republika Srpska opstati bez obzira na sve ove probleme.

"Zato treba da podržavamo rukovodstvo naše otadžbine koji su istinski graditelji očuvanja tekovina iz ovoga, Srbima nametnutog rata, da podržavamo plemenite namere, da imamo poverenja jedni u druge", kaže vladika Vasilije i dodaje da bez poverenja jednih u druge nema ni opstanka kao ni bez jedinstva misli, vere, duha i akcije.

2024 © - Vesti online