Subota 07.01.2012.
10:11 >> 11:11h
Beta, Vestionline

Dačić, Nikolić i Karađorđevići na Liturgiji

Srpski patrijarh Irinej služi danas svetu Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu. Osim građana, Liturgiji prisustvuju i predstavnici Vlade Srbije, potpredsednik Ivica Dačić, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, kao i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. Službi u Sabornoj crkvi prisustvuje i predsednik opozicione Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić. Na Božićnu službu došao je i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Uz verske obrede i pričešće na kraju dvočasovne službe Božićnu poslanicu Srpske pravoslavne crkve pročitao je starešina Saborne crkve Petar Lukić.

U Božićnoj poslanici patrijarh je poručio da je duhovni mir prilično pomućen strahom i brigom zbog zbivanja u svetu, a posebno zbog tragičnih zbivanja na Kosovu i Metohiji, i preporučio Srbima u toj pokrajini da istraju i ostanu na svojim ognjištima.

"Našim dragim vernicima, Srbima na Kosovu i Metohiji, preporučujemo da budu istrajni u svom nepravednom stradanju i da ostanu na svojim ognjištima uz svoju crkvu i uz svoje svetinje na zemlji svojih dedova i pradedova", navodi se u poslanici.

 

Liturgiji prisustvuje i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i zvaničnici drugih verskih zajednica u Srbiji.

Zemun, pa Republika Srpska

Sutra, na drugi dan Božića, patrijarh će liturgiju služiti u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu. Patrijarh Irinej će 9. januara biti u Republici Srpskoj (RS) gde će povodom krsne slave RS, Svetog Stefana, obaviti osvećenje slavskog žita i kolača.

2024 © - Vesti online