Subota 07.01.2012.
12:03
Vesti

Evrobasket svake četvrte godine?!

Evropsko prvenstvo, kao i šampionati svih ostalih FIBA konfederacija, ubuduće bi mogli da se održavaju svake četvrte, umesto svake druge godine. Ovu, takoreći, revolucionarnu zamisao predstavio je lično Bauman, a preneli su pojedini francuski elektronski mediji.


Kako u zvaničnim glasilima FIBA nema ni slova na tu temu, radi objašnjenja smo pozvali potpredsednika KS Srbije, Dejana Bodirogu:

"Bilo je reči o tome, ali koliko je meni poznato, Centralni bord FIBA tek bi trebalo da diskutuje na tu temu. Pitanje je šta će biti i ako se izglasa ta odluka, jer mislim da FIBA Evropa to nikako ne bi želela".


Prvi Evrobasket održan je 1935. i od tada je samo jednom odstupljeno od pravila "svake druge godine". Dogodilo se to neposredno posle Drugog svetskog rata.

"U toj varijanti FIBA planira da pomeri Svetsko prvenstvo na neparnu godinu, a da onu godinu, koju dobije izbacivanjem jednog šampionata Evrope, iskoristi za kvalifikacione utakmice", objašnjava Bodiroga.


Sa primenom novog sistema počelo bi se 2017, a novi četvorogodišnji ciklus bio bi "asimetričan", pošto bi se prve dve godine igralo EP i kvalifikacije za njega, a druge dve SP i Olimpijske igre.

Sve u svemu, bio bi to čudan sistem, a nije jasno ni koje bi pozitivne novine uneo na međunarodnu košarkašku scenu.

2024 © - Vesti online