Subota 07.01.2012.
08:40
24 sata

Paravinja prebačen u Banjaluku

Dragan Paravinja u sudu u Istočnom Sarajevu

Njegov advokat Milana Borovčanin-Bulić kaže da je Paravinja poslat na izdržavanje zatvorske kazne zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2002. godine, zbog čega je na Osnovnom sudu u Sokolcu osuđen na dve godine i deset meseci zatvora.

Ali, tu kaznu u BiH ne mora izdržati do kraja ukoliko Hrvatska podnese (a još nije) zahtev da ostatak kazne izdržava u Hrvatskoj.

Kako je odgovoreno u Ministarstvu pravosuđa BiH, "dve države mogu se dogovoriti, na zahtev pravosudnih tela Hrvatske i uz saglasnost merodavnih pravosudnih tela u BiH, da osuđeni preostali deo kazne zatvora izrečene u BiH izdržava u Republici Hrvatskoj".

To je, uostalom, predviđeno i rešenjem ministra pravosuđa BiH iz decembra prošle godine, kojim je dopušteno izručenje Dragana Paravinje Hrvatskoj.

Može se pretpostaviti (i očekivati) da će hrvatsko Ministarstvo pravosuđa uskoro podneti i taj zahtev na koji je BiH po svoj prilici voljna pozitivno da odgovori.

Međutim, kako ta papirologija još nije rešena, Paravinja je morao da počne sa izdržavanjem kazne u BiH jer je presuda za pokušaj silovanja postala pravosnažna.

I Srbija je tražila Paravinju jer je tamo osuđen na četiri i po godine robije zbog silovanja. Iako je utvrđeno da su uslovi za njegovo izručenje Srbiji ispunjeni, molba je na kraju odbijena pa u Ministarstvu pravosuđa BiH kažu da od dogovora između Hrvatske i Srbije zavisi gde će izdržavati tu kaznu, navodi "Večernji list".

Ni traga od nje: Antonija Bilić

To će zavisiti i od ishoda suđenja za ubistvo i pokušaj silovanja 17-godišnje Antonije Bilić koje Paravinji predstoji na Županijskom sudu u Šibeniku.

Uprkos tome što je za maturantkinjom iz sela Kričke nedaleko od Drniša pokrenuta najveća potraga u Hrvatskoj istoriji, od 7. juna prošle godine, kada je stopirala na Čikolskom mostu, ne zna se gde je ni šta joj se dogodilo.

2024 © - Vesti online