Subota 07.01.2012.
05:55
Beta

EK: Belgija pod hitno da "skreše" budžet

Oli Ren

U pismu poslatom belgijskom ministru finansija Stivenu Vanakereu, koje je objavio list "De Tijd", evropski komesar za ekonomske poslove Oli Ren ukazuje da želi da Belgija "narednih dana" skreše budžet za 1,2 do 2,0 milijarde evra.

Na osnovu privrednog rasta od 0,8 odsto 2012, belgijska vlada kaže da će deficit biti manji od 3,0 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP).

Ali, Komisija smatra da će, s obzirom na njene prognoze, deficit 2012. biti 3,25 odsto BDP, iznad maksimalno dozvoljena 3,0 odsto.

Komisija smatra da belgijska vlada preuveličava dobit od nekih budžetskih mera, uključujući i suzbijanje utaje poreza.

Privredni rast koji očekuje belgijska vlada je pomalo preteran, smatra Komisija.

Evropska komisija treba da 11. januara utvrdi stav o budžetu Belgije, a njen odgovor očekuje najkasnije u ponedeljak ujutro. 

Uži sastav Vlade Belgije se sastao u petak radi dogovora o stavu za razgovor sa Evropskom komisijom.

Elio Di Rupo, predsednik belgijske Vlade

Vlada je i dalje uverena da je njen predloženi budžet ostvariv, uz rast od 0,8 odsto 2012, i budžetski deficit do 2,9 odsto BDP ove godine, rekli su posle sastanka ministri za budžet i finansije Olivije Šastel i Stiven Vanakere, prenosi novinska agencija Belga.

Belgijska vlada je planirala kontrolu budžeta za februar. Prognoza rasta može biti revidirana, te će tada biti poznat i iznos budžetskog deficita.

Pored Belgije, još četiri zemljme EU (Kipar, Mađarska, Malta i Poljska) su pod nadzorom Evropske komisije zbog prekomernog deficita budžeta.

2024 © - Vesti online