Subota 07.01.2012.
07:41
Beta

Mađarska pregovara nakon pretnji sankcijama

Mađarska u problemu: Janoš Martonji

U intervjuu za pariski "Figaro", mađarski ministar je rekao da pregovori sa EU i MMF neće propasti. "Ne kažem da smo spremni na sve. Hoću da kažem da se o svemu može pregovarati. Treba početi što pre", rekao je Martonji.

U pogledu sporne izmene pravnog položaja Centralne banke Mađarske Martonji je rekao: "konsultovali smo Evropsku centralnu banku koja je imala 15 primedbi", i naglasio: "Mi smo prihvatili 13 ili 14".

Premijer Viktor Orban je u petak ponovio odbijanje da izmeni kontroverzni propis, uprkos kritici Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Neslaganje između Mađarske i Evropske komisije o Centralnoj banci uredićemo u skladu sa praksom i običajima koji važe u Evropskoj uniji", rekao je međutim Orban agenciji MTI.

Sve češće "u klinču" sa Merkelovom i Sarkozijem: Viktor Orban

Na pitanje o tome da li se može predvideti da Mađarska napusti EU, ministar spoljnih poslova je odgovorio: "Apsolutno ne. Viktor Orban ima veoma jaka uverenja o evropskoj integraciji. A da ja u to nisam uveren, ne bih bio njegov ministar inostranih poslova".

"Ono što ja ne mogu da prihvatim, jeste sumnja u našu duboku posvećenost evropskim vrednostima", rekao je Martonji.

Pročitajte još:

 

- Mađari besne zbog promene Ustava

- Evropska komisija upozorava Mađarsku

- Ameri "zabrinuti" za demokratiju u Mađarskoj

- Češka i Mađarska prkose Nemačkoj

Šef francuske diplomatije Alen Žipe je izjavio u petak da "ima problema" u Mađarskoj gde novelirani Ustav jača ovlašćenja premijera.

"Stvar je Evropske komisije da proveri da li novi ustavni tekst poštuje ono što je zajedničko dobro svih zemalja Evropske unije, drugim rečima: vladavinu prava i poštovanje velikih demokratskih vrednosti", rekao je Žipe.

2024 © - Vesti online