Petak 06.01.2012.
23:08
Mondo

Andrić "pobedio" Tolkina

Veliki književnik i nobelovac: Ivo Andrić
 

Švedski novinar Andreas Ekstrom otkrio je nedavno da je pre 51 godinu u izboru za Nobelovu nagradu bio i Dž. R. R. Tolkin, ali da se njegovo ime nije našlo u najužem krugu potencijalnih dobitnika.

Žiri za dodelu Nobelove nagrade okarakterisao je 1961. godine Tolkinov roman "Gospodar prstenova" kao "drugorazrednu prozu" i dodelio prestižno priznanje Ivi Andriću.

"Tolkinova proza ne može ni na koji način biti dostojna najkvalitetnije naracije", napisao je svojevremeno član žirija Anders Osterling.

Epsko-fantastički roman "Gospodar prstenova" proglašen je omiljenom knjigom čitalaca na Ostrvu, ekranizovan je i prodat u milionskim tiražima. Sam Ekstrom nije krio iznenađenje.

"Privatno se više od pet godina bavim istraživanjem dodele nagrada i ovo je prvi put da sam video Tolkinovo ime među predloženim kandidatima. Danas ima oko 300 predloga godišnje, pre pedesetak godina njihov broj kretao se oko 50. I niko nije mogao ni da pretpostavi ko je pobedio".

Žiri je u zvaničnom obrazloženju nagrade odao priznanje Andriću za "epsku snagu romana, kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje".

Pobednički roman, o građenju i sudbini mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, takođe je preveden na većinu svetskih jezika.

Reditelj Emir Kusturica najavio je da će narednih godina snimiti film na osnovu Andrićevog kapitalnog dela, a za potrebe snimanja u Višegradu sagradiće i "Kamengrad".

Grad napravljen za potrebe ekranizacije romana sastojaće se od oko 50 renesansnih kuća, trgova, prodavnica, pijaca, pozorišta, sve u cilju što realnijeg predstavljanja "Andrićevog" Višegrada i okoline.

2024 © - Vesti online