Petak 06.01.2012.
15:09
Beta

Proslava Badnjeg dana na Kosmetu

Nisu zabeleženi incidenti, a na ulicama je bilo primetno više policajaca.

Pravoslavni vernici na severu Kosova obeležavaju danas Badnji dan pa su ujutro najpre u šumama isekli badnjak (foto:arhiva)
 

U hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, liturgiju je služio vladika raškoprizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva sa severa Kosova. Vladika Teodosije je građanima čestitao praznike i poželeo im da ih i naredne godine dočekuju i proslavljaju u miru i na svojoj zemlji.

"Lepo je videti prepun hram naroda, posebno je puno dece u njemu, tako je bilo i ako Bog da biće i ubuduće", rekao je vladika i i dodao "naše je da imamo strpljenje, veru i nadu u Boga da će nas sačuvati i spasiti od svake opasnosti i iskušenja".

"Neka nam današnji Badnji dan bude praznik mira, ljubavi, i praznik svakog dobra, da Gospod iskoreni svako zlo među narodima i da se narodi ne sukobljavaju. Neka Gospod da da poživimo u ovom gradu i na ovom prostoru, u miru, slozi, ljubavi i slobodi", rekao je vladika Teodosije.

Episkop je osveštao i novosagrađeni objekat u blizini crkve koji će od sutra biti na usluzi vernicima. On je pojedincima koji su zaslužni za izgradnju tog objekta uručio arhijerejske zahvalnice. U popodnevnim satima u crkvi Svetog Dimitrija biće održana
liturgija, biće paljeni badnjaci i točena vruća rakija. Ista manifestacija biće održana i u svim ostalim crkvama na severu Kosova.

2024 © - Vesti online