Petak 06.01.2012.
12:57
Beta

Tači odlaže izbore, hoće fotelju predsednika?

Hoće da bude i predsednik: Hašim Tači

Politički analtičari smatraju da poslednje saopštenje Predsedništva DPK-a u kojem "podržava zahteve Komisije za izmene i dopune Ustava Kosova da dobije novi mandat i proširi delokrug izmena", u suštini znači odlaganje izbora za predsednika za 2013.godinu.

Analitičar Nedžemedin Spahiju ocenio je da su članovi najveće političke partije odavno pokazali nameru da odlože predsedničke izbore i da stav da se Komisiji produži mandat doprinosi tome.

"Da DPK želi da odloži predsedničke izbore do 2013. godine više je nego evidentno, jer je premijer zainteresovan da završi mandat i da se kandiduje za predsednika", kazao je Spahiju.

On je ocenio da Tači ne želi da zbog vršenja funkcije predsednika Vlade u Prištini tokom 2012. "dozvoli da mu izmakne" fotelja predsednika.

Ardijan Artifaj iz Instituta za istraživanje i razvoj politika Kosova (KIPRED) smatra da davanje novog mandata Komisiji za izmene i dopune Ustava znači produženje rada na izmenama Ustava, što može dovesti do odlaganja predsedničkih izbora.

Član Predsedništva opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Kujtim Šalja pak smatra da i dobijanjem novog mandata Komisija može da na vreme završi posao, kako bi se na jesen ili zimu ove godine održali predsednički izbori.

Poslanica "Samoopredeljenja" Aljma Ljama smatra DPK nastoji da se predsednički izbori odlože do 2013. kako bi se u toj godini mogli da istovremeno održe, pored njih, i parlamentarni i lokalni izbori.

Sadašnja predsednica Atifete Jahjaga bi prema Ustavu samoproglašene Reoublike Kosovo trebalo da ima mandat do 2015. godine.

Političkim dogovorom DPK, DSK i Alijanse za budućnost Kosova koji je doprineo prevazilaženju političke krize nastale nakon odluke Ustavnog suda da je izbor Bedžeta Pacolija za predsednika bio u suprotnosti sa Ustavom i zakonima na snazi, dogovoreno da se izbori za predsednika održe tokom 2012. godine.

2024 © - Vesti online