Petak 06.01.2012.
11:50
B92

Progovorio o zločinima nad Srbima pa se spalio

Prema pisanju "Nezavisnih novina", Balić, koji je u ratu bio pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), zadobio je teške opekotine i smešten je na Odeljenju plastične hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sakib Balić, bivši pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga

Policajci Federalne uprave policije, koja se nalazi preko puta zgrade ambasade, tvrde da je Balić pre nego što se zapalio pokušao da uđe u zgradu Ambasade.

"On je navodno učestvovao u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Tražio je da ga neko primi u Ambasadi. Tražio je neka svoja prava i pomoć. Navodno, ovi iz Ambasade su ga 'otkačili'. Tada je uzeo malu flašu, od pola litra, polio se, valjda benzinom, i zapalio. Kolege su odmah pritrčale i ugasile vatru, ali ipak ne tako brzo da ostane nepovređen", kazao je jedan od policajaca koji je tada dežurao.

Policajci su istakli da je Balić pripadnicima obezbeđenja hrvatske ambasade i ranije bio poznat, odnosno da je pomoć pokušao i ranije da dobije.

"Navodno je ranije pokušavao da upadne i kod kardinala Puljića. Valjda je dolazio i ranije. Kažu da je o tim njegovim pokušajima sve znala i SIPA. Šteta da niko nije reagovao ranije i da ga smeste na neko lečenje", rekao je jedan od policajaca.

"Nezavisne" podsećaju i na nedavnu ispovest koju im je Balić dao, u kojoj je govorio o svom učešću u ratnim zločinima nad Srbima u Pazarićima, kod Hadžića.

Balić je "Nezavisnim" rekao da je u proteklom ratu bio u sastavu HOS-a i da je zajedno sa svojim saborcima odbio da strelja srpske civile u selu Ferhatlije, kod Konjica. On je potvrdio da je prisustvovao ubistvu jednog srpskog civila.

Balić je izjavio da se nakon završetka rata u Hrvatskoj borio u BiH u okviru HOS-a.

Kazao je i da je nakon rata zaboravljen i od BiH i od Hrvatske, te da u Konjicu živi kao propali slučaj.

2024 © - Vesti online