Petak 06.01.2012.
10:49
Beta

Češki azil za muža Timošenkove?

Oleksandr Timošenko inače u Češkoj već 10 godina ima registrovano trgovinsko preduzeće.

O zahtevu za azil i posledicama koje može da ostavi na odnose Praga i Kijeva razgovarali su u sredu iza zatvorenih vrata Švarcenberg i ministar unutrašnjih poslova Jan Kubica, piše "Pravo".

Timošenko pred pristalicama svoje supruge

Evropska unija označila je suđenje Juliji Timošenko kao politički obračun sa opozicijom.

Pročitajte još: Propao samit Ukrajina-EU

Timošenkova je u oktobru prošle godine osuđena na sedam godina zatvora za zlouputrebu službenog položaja prilikom ugovaranja isporuka i tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, a predstoje joj i suđenja zbog navodne pronevere državnog novca, korupcije i utaje poreza tokom 1990-tih.

Oleksandr Timošenko zajedno sa suprugom proveo je neko vreme u istražonom zatvoru upravo u vreme istrage poslovnih aktivnosti u ukrajinskoj energetici iz tog vremena, kada su se oboje vrlo brzo obogatili.

Prva istraga nije našla dokaze za te optužbe i bračni par Timošenko je pušten na slobodu, ali tužilaštvo je sada istragu obnovilo i nije isključeno da ona pored Julije Timošenko uključiti i njenog supruga.

Češka je već kao pomoć ukrajinskoj opoziciji pre godinu dana odobrila azil ministru privrede u bivšoj vladi Julije Timošenko Bohdanu Danilišinu, na šta je Kijev reagovao proterivanjem dvojice čeških diplomata iz Kijeva, a Češka uzvratila proterivanjem ukrajinskih diplomata.

"Mislim da su bojazni predsednika Ukrajine (Viktora Janukoviča) vezane samo za borbu za vlast. Izbori će biti za nekoliko meseci, takođe Evropske prvenstvo u fudbalu, želi da obezbedi veštački mir zahvaljujući tome što u ovom trenutku (opozicija) nema lidera", izjavio je šef Evropskog parlamenta Ježi Buzek povodom afere oko osude bivše ukrajinske premijerke.

Buzek je naglasio da su jedna stvar male demonstracije ispred zatvora, a sasvim druga kada bi takav lider opozicije bio pušten na slobodu, jer se, kako je ocenio, Janukovič plaši da se ne ponovi narandžasta revolucija.

2024 © - Vesti online