Petak 06.01.2012.
00:43
24sata.info

Otkriven podzemni stadion u centru Rima

Stadon ispod Trga Navona u Rimu
 

Ovim rečima Žan-Fransoa Bernar, arheolog i arhitekta u Francuskoj školi u Rimu, definiše strukturu stadiona čiji se oblik podudara s trgom koji je iznad njega kasnije podignut.

"Šupljinu, koja je mogla da primi 30.000 gledalaca, dužine 275 i širine 106 metara, držali su pilastri umesto zidova, što je omogućavalo da u stadion prodire dovoljno dnevne svetlosti”, objasnio je Bernar, a prenose italijanski mediji ekskluzivno donoseći prve snimke tajanstvenih odaja.

Domicijanov stadion je prvi zidani sportski objekat podignut u Rimu 86. godine za vreme vladavine trećeg imperatora iz loze Flavija. Stadion je, kažu arheolozi, mogao biti i cirkus, jer je u sredini imao obelisk koji je delio pistu, prenosi Blic. Na pisti su se održavale mahom trke, ali i gimnastička takmičenja i takmičenja u tzv. rimskom hrvanju. Stadion je bio u funkciji do V veka, od VIII veka na njemu su drže govori, u XIII se podižu kuće i tornjevi, a od renesanse crkve i palate.


Ubrzo, budući da Rimom odavno više ne vladaju imperatori, pontifikat odlučuje da tu podigne velelepni trg u slavu sopstvene moći. S jednim zanimljivim paradoksom koji su otkrili arheolozi: sve što se dotad zidalo, nicalo je sa strane, na obodima starorimskih zidina, dok se od tada zgrade podižu iznad podzemnih hodnika.

Francuski naučnici zajedno sa Španskom školom za istoriju i arheologiju, tri rimska univerziteta, Arhivom i zavodima za zaštitu spomenika prionuli su najpre
na posao da istraže sva sačuvana dokumenta o ovoj lokaciji u epicentru Večnog grada, u planu imaju da objave građu o nekadašnjem stadionu, da utvrde statiku podzemlja Trga Navona, s ciljem da brojnim rimskim turistima omoguće prilaz hodnicima.

2024 © - Vesti online