Četvrtak 05.01.2012.
17:23
24sata.rs

Hoking: Žene su misterija - bog nije

Jedan od najvećih kosmologa današnjice: Stiven Hoking
 

Priznati engleski teoretski fizičar i profesor matematike, koga je slava dovela i u televizijske serije kao što su “Simpsonovi” i “Zvezdane staze”, proslaviće 8. januara 70. rođendan. Tom prilikom će ove nedelje biti održana internacionalna konferencija u njegovu čast na Kembridžu.


Hokingov doprinos kosmologiji je ogroman, premda su mnogi sumnjali da će mu karijera potrajati nakon dijagnostikovane bolesti. Naime, Hoking je u studentskim danima oboleo od progresivnog neuromotoričkog oboljenja koje onesposobljuje i ograničava kretanje i govor.

Pročitajte još:

1. Hoking dobio najluđu opkladu u istoriji fizike?

2. CERN-ovo otkriće omogućava putovanje u vreme

3. Stiven Hoking: U kosmosu nema mesta raju

4. Stiven Hoking: Bog nije stvorio univerzum

Uprkos bolesti, Hoking je unapredio naše znanje o crnim rupama i "Velikom prasku", kao i o prostor-vreme singularitetima, dokazao Vilerovu hipotezu o očuvanju mase i naelektrisanja čestice kada ona dospe u crnu rupu.

Pored toga, Hoking je sa naučnog stanovišta ponudio i odgovor na večite zagonetke čovečanstva vezane za postojanje boga, zbog kog su mu mnogi poglavari verskih zajednica uputili oštru kritiku.

U svojoj knjizi "The Great Design" iz 2010. godine Hoking tvrdi da su priče o raju i životu posle smrti obične bajke namenjene ljudima koji žive u strahu. On odbacuje religiozna uverenja smatrajući da je ljudski mozak nalik kompjuteru i da ničeg nema nakon momenta u kom mozak neka od komponenti tog kompjutera prestane da funkcioniše.

- Za pokvareni kompjuter nema raja, niti zagrobnog života – tvrdi naučnik.

Njegove opaske povlače oštru crtu između Boga kao metafore i verovanja u vanvremenog tvorca koji upravlja čitavim kosmosom.

- Bog nije neophodan u objašnjenju postanka sveta, jer je svemir ontološki dovoljan sam sebi. Zahvaljujući sili gravitacije, i na osnovu zaključaka komplikovane matematičko-teorijske konstrukcije, koja je u savremenoj fizici označena kao M-teorija, moguće je stvaranje svemira ni iz čega – tvrdi on.

U intervjuu za britanski dnevni list "Gardijan", urađenom povodom Hokingovog 70. rođendana, ovaj bivši profesor matematike na Kembridžu, priznao je da postoji misterija koju nikada neće razotkriti.

- Iako sam mnogo vremena proveo razmišljajući o ženama, one su za mene ostale nerešiva zagonetka - priznaje naučnik.

2024 © - Vesti online