Četvrtak 05.01.2012.
16:42
24sata.info

Opasna ruska sonda pada na Srbiju!?

Foto: Ilustracija

Ruska sonda Fobos-Grunt, koja je nakon neuspešnog lansiranja prema Marsu ostala zarobljena u Zemljinoj orbiti, trebala bi da se sruši na Zemlju u periodu od 6. do 19. januara i to ni manje ni više nego na Srbiju, piše Kurir.

Iako tačna lokacija pada nije poznata, iz ruske agencije Roskosmos su krajem godine objavili kako će prema njihovim procenama, sonda pasti negde na području između 51,4 stepena severne i 51,4 stepena južne širine - najnaseljenijeg područja na Zemlji.

Te geografske koordinate uključuju uglavnom nastanjena područja Zemlje u Evropi, Africi, Aziji i na američkom kontinentu pa i Srbiju i Hrvatsku, ali i niz drugih zemalja.

Fobos-Grunt je lansirana 9. novembra prema Marsovom mesecu Fobosu, ali zbog kvara nije uspela da napusti Zemljinu orbitu.

Stručnjaci su svojevremeno upozoravali da bi, pored toga što bi mogla da padne na naseljenu teritoriju, 13,5 tona teška sonda mogla napraviti veliku ekološku katastrofu. Ona je napunjena sa sedam tona visokotoksičnog goriva koje je trebalo da pokreće letelicu.

Ipak, smatra se da će visokotoksično gorivo u sondi izgoreti prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

2024 © - Vesti online