Četvrtak 05.01.2012.
13:44
Net hr

Švedska priznala religiju za koju je kopiranje fajlova svetinja

Duhovni vođa Isak Gunderson Kopimističku crkvu osnovao je kao 19-godišnji student filozofije i njegova nastojanja na kraju su dovela do toga da mu se prizna sloboda veroispovesti i da njegova religija bude zaštićena švedskim ustavom.

Članstvo ove crkve se utrostručilo u drugoj polovini 2011. godine - sa 1.000 na 3.000 vernika, koji su poznati kao "kopimisti" (od eng. copy me).

Smatraju da je ovo zvanično priznanje švedskih vlasti od presudne važnosti ako žele da nastave da praktikuju svoju veru koja razmene fajlova preko interneta smatra za sveti čin, poput molitve na Zapadu ili meditacije na Istoku. Za svoje svete simbole kopimisti su odabrali znakove "Ctrl+C" i "Ctrl+V".

Na njihovim web stranicama piše da je za Kopimističku crkvu "informacija svetinja, a da je kopiranje sveti čin. Informacija je vredna sama po sebi i po tome što ona sadrži, te se vrednost umnožava kroz kopiranje. Stoga je kopiranje centralna stvar za organizaciju i njene članove".

Sajt "TorrentFreak" piše da odluka švedskih vlasti da zvanično prizna ovu crkvu ne znači da su svi oblici razmene fajlova sada legalni. Razmena fajlova (file sharing) koja uključuje, na primer, kršenje autorskih prava (copyright) i dalje je ilegalna aktivnost, premda se Gunderson nada da će se i to u budućnosti promeniti.

"I dalje za mnoge postoji pravi bauk oko kopiranja. Mnogi ljudi zabrinuti su da bi mogli da završe u zatvoru ako nešto kopiraju ili remiksuju. Nadam se u ime kopimista da će se ovo promeniti", rekao je Gunderson.

Na Gundersonovu i žalost drugih kopimista, advokati širom sveta navijaju za uvođenje zakona protiv piraterije koji će znatno ograničiti mogućnosti internet korisnika da sa interneta skidaju i međusobno razmenjuju fajlove.

Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje traje rasprava o uvođenju kontroverznog zakona Stop Online Piracy Act (SOPA), koji bi vladi i privatnim korporacijama mogao dati ovlašćenja bez presedana da uklanjaju web stranice za koje smatraju da krše autorska prava.

Zbog toga možemo očekivati da će se broj kopimista u narednoj godini još više povećati.

2024 © - Vesti online